Mainos

Yrittäjäliitot: Luottamusmiespakko perustuslain vastainen ja tuhoaisi paikallisen sopimisen

Suomen yrittäjät ja Perheyritysten liitto vastustavat työmarkkinajärjestöjen tulkintaa siitä, että työnantajaliittoon kuulumattomassa yrityksessä vain luottamusmies voi tehdä paikallisen sopimuksen, jos työehtosopimuksessa luottamusmies on määrätty paikallisen sopimuksen osapuoleksi.

Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto vastustavat tätä tulkintaa, sillä se rajoittaa työntekijöiden ja yrittäjien yhdistymisvapautta. Lisäksi se liittojen mukaan tuhoaa tärkeän tavoitteen työpaikkasopimisen lisäämisestä ja sitä kautta työllisyyden parantamisesta.

Työmarkkinajärjestöt esittävät, että paikallinen sopimus syntyisi työnantajan ja ammattiliiton kesken eikä työnantajan ja työntekijän välille. Työnantajaliittojen ulkopuolella on Suomessa 70 000 yritystä.

– On tärkeää, että pitkään vallinnut vääryys oikaistaan ja poistetaan liittoon kuulumattomilta yrityksiltä kielto tehdä paikallisia sopimuksia. On kuitenkin mahdotonta hyväksyä, että sopimusosapuoleksi hyväksyttäisiin vain ammattiliittoon kuuluva luottamusmies, jos työehtosopimus sitä edellyttää, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo tiedotteessa.

Jos työmarkkinajärjestöjen tulkinta hyväksytään, työntekijöistä osan olisi siis pakko kuulua työn-tekijäliittoon, jos työntekijät ja työnantaja haluaisivat käyttää hyväkseen mahdollisuutta sopia paikallisesti työehtosopimuksesta poiketen. Myös työnantajan olisi järjestäydyttävä.

Ilman järjestäytymistä työpaikan osapuolet menettäisivät nykyisetkin kapeat oikeudet sopia työpaikalla esimerkiksi säännöllisestä työajasta työaikalain mukaan.

– Tämä tulkinta on räikeässä ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslaki takaa ihmisille yhdistymisvapauden. Nykyjärjestelmässä työaika- ja työsopimuslain mukaan sopimuksen osapuoleksi kelpaa myös luottamusvaltuutettu, henkilöstön valitsema muu edustaja tai henkilöstö yhdessä. Nykyjärjestelmä on myös henkilöstön kannalta järkevä, Mäkynen toteaa.

Paikallista sopimista pidetään keskeisenä keinona edistää yritysten investointi- ja työllistämismahdollisuuksia. Perheyritysten liiton puheenjohtaja Heikki Kovanen huomauttaa, että on ristiriitaista ajaa läpi uudistusta, joka heikentäisi näitä mahdollisuuksia yrityksiltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.