Yrittäjä pitää kesälomaa, jos se on mahdollista – "Lomien lyhyys ei välttämättä tarkoita, että yrityksellä menee huonosti"

Kysely: Moni yrittäjä jättää lomailun väliin – koronakurimus on hellittämässä 9:38
Katso video: Moni yrittäjä jättää lomailun väliin – koronakurimus on hellittämässä.

Helteiden paahtaessa lähes koko Suomenniemellä, moni odottaa jo kesälomalle pääsyä. Lakisääteinen loma odottaa jokaista työsuhteessa olevaa. Yrittäjien lomien kanssa on toisin. Monet yrittäjät eivät pidä lomaa ollenkaan, ja yrittäjien lomien pituus vaihtelee paljonkin verrattuna työsuhteessa olevaan palkansaajaan.

Tuoreen yrittäjäkyselyn mukaan joka kuudes yrittäjistä kertoo olevansa ylirasittunut tai palamassa loppuun. Vain hieman yli puolet yrittäjistä kertoo voivansa pitää lomaa riittävästi.

– Yrittäjillä lomien pitäminen ja lomien määrä toisiaan vaihtelee huomattavasti verrattuna moniin palkansaajiin. Moni pitää hyvin lyhyitä lomapätkiä tai vapaapätkiä, sanoo Uutisaamussa vieraillut Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Helstén.

Loman pitämättömyys ei aina kuitenkaan tarkoita sitä, että yrittäjä olisi taloudellisesti ahdingossa tai firma olisi menossa alamäkeen.

– Loma-käsitekin on yrittäjien keskuudessa vähän ongelmallinen. Se ei ole sitä, mitä yleisesti mielletään ja ajatellaan, mitä loma tarkoittaa. Yrittäjät aika usein kokevat työn imua ja tekevät sellaista työtä, mistä nauttivat ilman, että käsketään. Itse saa päättää, miten tekee, niin se että lomat eivät ole kovinkaan pitkiä, ei tarkoita, että yrityksellä menee huonosti, Hellstén muistuttaa.

Lomalla ei saa palkkaa

Toki monesti lomailemattomuudessa on kyse myös taloudellisista seikoista. Ei yksinkertaisesti ole varaa olla palkatta pidempiä aikoja.

Yrittäjä Stina Siikonen allekirjoittaa Hellsténin ajatukset. Siikosen mukaan yrittäjäksi ryhtyvä tietää kyllä, että lomat ovat epäsäännöllisiä, jos niitä on yleensä ollenkaan. Mielenkiintoiset tapahtumat yrityksessä vievät mukanaan.

– Yrityksissä on yleensä aina meneillään jotain. On se sitten positiivista, haasteita tai jotain muuta, mihin täytyy tehdä yrittäjänä päätöksiä. Sellaista on aika vaikea delegoida eteenpäin, eikä sellaiseen ehkä ole haluakaan, kun pääsee tekemään niitä ratkaisevia liikkeitä.

Siikosen oma loma on siirtynyt eteenpäin. Hän haluaa olla mukana tekemässä yrityksensä Koolle Oy:n tulevaisuuden kannalta tärkeitä päätöksiä. Työn imusta huolimatta jaksaminen mietityttää yrittäjää.

– Oma jaksaminen on kuitenkin se, mistä täytyy pitää huolta. Jos joutuu omaa lomaansa myymään, niin sitä täytyisi sitten pystyä ottamaan jossain vaiheessa takaisin.

– Yritän itse pitää sellaisia rauhallisempia viikkoja pitkin vuotta. Palaveri- tai deadlinevapaita viikkoja, että pystyy sitten tekemään vähän rauhallisemmin.

Lähipiiri on tärkeä

Hellstén peräänkuuluttaa lähipiirin ja esimerkiksi puolison merkitystä yrittäjän henkisenä tukena. On hyvin tärkeää, että ympäriltä löytyy tahoja, joiden kanssa voi puhua.

Työmarkkina-asioiden päällikkö myös korostaa hektisen yritysmaailman keskellä mahdollisuuksia irtaantua töistä myös arjessa. Työasioita ei pitäisi miettiä vuorokauden ympäri.

Katso 

Lue myös:

    Uusimmat