Yökerhoista koko kansan urheilulajiksi: "Mustelmat kuuluvat asiaan"

Pyörähdyksiä, pitoja ja mustelmia. Tämä kokonaisvaltainen laji on rankempaa kuin moni kuvittelee. 

Monille tankotanssi tuo ensimmäisenä mieleen striptease-esityksen, mutta urheilulajina tangolla tanssiminen on jotain aivan muuta. Alun perin kiinalaisesta sirkuksesta yökerhojen kautta omaksi liikuntalajikseen kulkeutunut laji vaatii harrastajaltaan paljon. 

Ensimmäinen tankotanssikoulu perustettiin Helsinkiin vuonna 2007. Nykyisin tanssikouluja löytyy lukuisia ympäri Suomea. 

Tankotanssi on Suomessa melko nuori, mutta nopeasti suosioon noussut liikuntalaji. Myös lajin tulevaisuus näyttää valoisalta. 

– Asiakkaita riittää ja laji kasvaa koko ajan, kun laji tulee ihmisten tietoisuuteen, kertoo Iris tanssikoulu Rock The Polesta. 

Tangon ympärillä suoritettava laji on todella monipuolinen, sillä se kehittää niin lihaskuntoa, liikkuvuutta, koordinaatiota kuin kehonhallintaakin.

Mustelmat ja palovammat ovat arkipäivää 

Vaikka laji kuulostaa haastavalta, voi mukaan lähteä kuka vaan. Aikaisempaa urheilutaustaa ei tarvita, sillä kunto kasvaa kohisten lajin parissa. 

– Aivan sama mitä lajia lähtee harrastamaan, aina pohjakunnosta on hyötyä, mutta se ei ole pakollista. Kyllä se siinä aika nopeasti kasvaa ihan tehdessä.

Monen aloittelijan yllätykseksi tämän lajin harrastaminen on kuitenkin melko kivuliasta. Tankotanssia harrastetaan mahdollisimman niukoissa shortseissa, sillä tangossa pysytään pääasiassa ihon avulla.

Mustelmat, erilaiset hankaumat ja jopa palovammat ovatkin tuttuja tämän lajin harrastajille.

Kipua ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä siihen tottuu harrastuksen edetessä.   

– Mustelmat kuuluvat asiaan. Aluksi ei kyllä varmasti tunnu hyvältä, mutta kyllä siihen yllättävän nopeasti tottuu. Varsinkin mitä useammin treenaa, kivun tunne häviää, Iris lupaa.

Laji antaa uusia elämyksiä

Aloittelijan kannattaa suunnata ohjatuille tunneille, jossa harrastaminen saadaan turvallisesti käyntiin. Myöskään putoamisia ja muita onnettomuuksia ei tarvitse turhaan pelätä. Iris kertoo putoamisia sattuvan todella harvoin.

– Yksin harrastamisessa on aina omat riskinsä. Tunneilla opettajat katsovat, että liikkeet tehdään oikein ja mitä liikkeitä voi tehdä missäkin vaiheessa. 

Miksi tätä rankalta kuulostavaa lajia kannattaa kokeilla? 

– Ihan ensimmäiseksi siitä syystä, että se on todella hauskaa! Oppimiset ja onnistumisen kokemukset ovat vahvoja, sillä ne ovat sellaisia, mitä ei ihan joka päivä saa tehtyä. 

– Onhan se, että käyt juoksulenkillä ja teet ennätyksen mahtavaa. Mutta se tunne, kun roikkuu tangolta pää alaspäin ja pysyy siellä, on melko erilainen kokemus. Laji antaa hienoja onnistumisen kokemuksia, Iris kiteyttää.

Toimittaja testasi tankotanssin – miten spinnit ja pidot sujuivat aloittelijalta? 

"Pidän itseäni melko urheilullisena, joten uskoin myös tankotanssin sujuvan ongelmitta. Toisin kuitenkin kävi, sillä kyseinen laji vaatii paljon enemmän kuin ulospäin näyttää. Jo pelkkä pyörähtäminen oli yllättävän vaikeaa, ennen kuin sopiva puristusote tangosta löytyi. Mutta jo kahden tunnin pituisen intensiivikurssin jälkeen olin oppinut erilaisia pyörähdyksiä, kuten tuoli- ja joutsenpyörähdyksen.

Myös tangolla seisominen ja istuminen sujuivat jotenkuten. Lajiin pääsee nopeasi sisään, kunhan uskaltaa lähteä kokeilemaan. Se tunne, kun onnistut pysymään tangolla pelkkien reisien varassa on uskomaton!

Mutta miltä tuntui hetken sulattelun jälkeen? Polvitaipeet turposivat lähes viikoksi ja mustelmia ja nirhaumia löytyi ympäri kehoa. Erityisesti ranteet olivat ensimmäisen tunnin jälkeen hellinä. Vaikka laji olikin odotettua vaativampi, pieni innostuksen kipinä tankotanssia kohtaan löytyi. Ensi kerralla haluan roikkua pää alaspäin!"

VIDEO: Katso tankotanssija Oona Kivelän voitokas MM-kisasuoritus. Näyttääkö helpolta? 

Lue myös:

    Uusimmat