Olavi, 59, on tankotanssin kolminkertainen maailmanmestari – "Nuorena olisin sanonut, ettei tällaista tule tapahtumaan, mutta tässä sitä ollaan"

59-vuotias tankotanssin maailmanmestari Olavi Heino – matematiikan lehtorin illat kuluvat tanssien tangon ympärillä 1:29
Katso videolta, kun Olavi Heino näyttää kolme oppimaansa tankotanssiliikettä, ne kolme vaativinta.

Olavi Heino on 59-vuotias lohjalainen matematiikanopettaja, joka on tankotanssiin hurahtanut taituri. Lajissa on tullut menestystä aina kansainvälisiä kilpailuja myöten.

Hyvässä kunnossa oleva Olavi Heino venyttelee käsiään pieniin mustiin pikkuhousuihin pukeutuneena, tanssisalin keskellä. Sali on varustettu valkoisilla tangoilla. Kun paikat on verrytelty auki, hieroo Heino kämmeniinsä geelimäistä, pitoa parantavaa rasvaa.

Heino luo keskittyneen katseen lattiasta kattoon kurottavaan valkoiseen tankoon. Tämän jälkeen hän hyppää tankoon kiinni ja tekee Shoulder mount -liikkeen. Se on miehen repertuaariin kuuluvista tempuista haastavimpia. Miehen koko vartalo tärisee pinkeänä liikkeen aikana.

Olemme lohjalaisessa Studio FLOssa, joka on Heinolle tuttu paikka. Täällä hän harjoittelee kolme kertaa viikossa. Laji on vienyt miehen mennessään, ja siitä on tullut vuosien saatossa hänelle tärkeä harrastus.

Laji vei heti mukanaan

Vuonna 2013 Heino harrasti nykytanssia tanssikoulussa, johon oli päätetty hankkia tangot tankotanssia varten.

Studion omistaja kysyi tuolloin 53-vuotiaalta Heinolta, haluaisiko hän tulla mukaan kokeilemaan silloin vielä hänelle täysin vierasta lajia. Heino ei voinut kieltäytyä tarjouksesta. Uusi mielenkiintoinen harrastus kiehtoi häntä.

Hän osallistui tunnille ainoana miehenä.

– Eihän sitä silloin millään osannut odottaa, mitä kaikkea siitä tulee vielä seuraamaan. Se oli semmoista kokeilua muiden mukana, muistelee Heino ensimmäisestä tankotanssitunnistaan.

Se oli menoa sitten. Alottamispäätöksen jälkeen Heino on omistautunut lajille toden teolla.

Menestystä on saavutettu

Tankotanssi on vienyt miestä pitkin maailmaa eri mestaruuskisoihin. Lisäksi hän on käynyt esiintymässä lukuisissa tapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa.

Varsinaiselta ammatiltaan Heino on kuitenkin matemaattisten aineiden lehtori.

Miehen mukaan oppilaat ovat ottaneet harrastuksen hyvin vastaan. Oppilaiden mielestä on kivaa, kun heidän opettajansa näkyy sosiaalisessa mediassa lajin kautta.

Alun perin Heinon ei ollut tarkoitus kilpailla lajissa, mutta kun vuonna 2016 tarjoutui ensimmäisen kerran mahdollisuus osallistua suomenmestaruuskisoihin, aina uutta innokkaasti valmiina kokeilemaan ollut Heino ei voinut kieltäytyä kisapaikasta.

Samana vuonna hän kuuli maailmanmestaruuskilpailuista, joihin päätti myös osallistua. Kisat järjestettiin hulppeissa olosuhteissa Italian Firenzessä. Hän voitti kultaa Sportin MM-kilpailujen 50-vuotiaiden sarjassa.

Heino tankotanssii kahdessa eri lajissa: pole sportissa ja pole artissa.

Pole sportissa ilmoitetaan ennakkoon kymmenen eri liikettä, jotka tulee toteuttaa kisasuorituksen aikana. Pole art on lajeista vapaampi. Siinä kilpailija saa itse päättää esityksessään tehtävät liikkeet sekä kisa-asun.

Artissa saa esityksen aikana pukea ja riisua. Heinon mieleen on ehdottomasti enemmän pole art.

– Vaikka itse sanon tämän, se on minun juttu, sillä olen niin hyvä esiintymään, Heino toteaa nauraen.

Palkintokaapissa komeilee kaiken kaikkiaan kolme maailmanmestaruutta ja kaksi MM-pronssia 50-vuotiaiden Sport-sarjassa sekä MM-pronssin Art-sarjassa. Näiden lisäksi yksi Euroopaan mestaruus ja muutama palkintopallisija Suomen mestaruuskisoista.

Mitalisaalis on vaikuttava määrä näin lyhyelle aikavälille.

– Olen osallistunut kaikkiin mahdollisiin kisoihin, sanoo Heino.

Elämykset ovat suurin mahdollinen palkinto

Menestyminen kisoissa ei kuitenkaan ole ollut tärkein muistoksi jäänyt asia.

– Muiden suomalaisten kisaajien kanssa yhdessä jännittäminen ja kisapaikkaan tutustuminen on kivaa. Muiden maiden osallistujien kanssa jutteleminen on myös osa juttua. Arvokisoihin osallistumisessa hienointa on yhteisöllisyys, pohdiskelee Heino.

Mies ei ole kohdannut minkäänlaista vähättelyä lajin harrastamisen takia. Miehet usein ovat kiinnostuneita asiasta, sillä tankotanssi on kovaa urheilua.

– Se on hieno nähdä, kuinka ihmiset arvostavat tekemistäni ja pitävät lajia kovana urheilumuotona. En ole kohdannut asenteita, joiden mukaan laji kuuluisi vain hämärien sivukujien klubeille. Osasyynä voi tietenkin olla, että elän tässä omassa kuplassani, jossa muutkin harrastavat lajia, pohdiskelee Heino.

Laji vaatii hyvää fyysistä kuntoa, sillä tangon ympärillä tehdään haastavia liikeyhdistelmiä vahvasti käsiä käyttäen. Se kiehtoo Heinoa. Hänelle ei ole pieniä olkapäävammoja lukuun ottamatta sattunut tankotanssiuransa aikana vakavia loukkaantumisia.

– Lihakset vahvistuvat pikkuhiljaa harjoitellessa. Olkapäänikään ei ole reistaillut enää vuosiin. Notkeutta on myös tullut lisää, minkä myötä haastavimpiakin temppuja on mahdollista suorittaa onnistuneesti, kertoo Heino.

Syy kehon kunnossa pysymiseen on harjoittelun järkevöittäminen. Heino käy tankotanssissa kolme kertaa viikossa, minkä lisäksi hän harrastaa kolme kertaa viikossa muita harrastuksia, joilla hän pitää kroppansa kunnossa.

Tankotanssin suhteen ei ole kyllästymisen merkkejä näkyvissä, sillä kehityskaari on ollut koko ajan noususuhdanteinen.

– Tämän hetkinen osaamiseni voisi olla 0–5-asteikolla noin 2 tai 2,5. Uskon oppivani tulevaisuudessa vielä hurjempiakin temppuja, sanoo mies päättäväisesti.

– Se on kuin ekaluokkalaisen riemu, kun tempussa onnistuu, kuvailee Heino onnistumisen tunnetta lajissa.

Miehetkin rohkeasti kokeilemaan tankotanssia

Tulevaisuudessa Heino on ajatellut vähentää Sport-sarjan kisoissa käymistä, sillä niihin osallistuminen vaatii aina kuukausien intensiivisen valmistautumisen.

Hän haluaa jatkossa panostaa enemmän esiintymisiin. Elämykset ovat lajin suola. Väsyneenä töiden jälkeen on parasta päästä tangon äärelle, irtautua arjen hektisyydestä ja antautua lajille.

Heino haluaa kannustaa muitakin miehiä kokeilemaan tankotanssia rohkeasti. Lohjalla hän on uransa aikana kohdannut vain yhden toisen miesharrastajan. Hän tietää 50-vuotiaiden kategoriassa maailmanlaajuisesti olevan viisi miestä, joista kaikki muut olivat ulkomaalaisia, muun muassa kanadalaisia ja sveitsiläisiä.

Mutta mitä nuori Olavi olisi siihen sanonut, että 59-vuotiaana hän on menestynyt tankotanssija.

– Isälläni oli tapana sanoa, että totuus on tarua ihmeellisempää. En sitä lapsena ymmärtänyt, pohdiskelee hän.

– Nuori Olavi olisi sanonut, ettei tällaista tule koskaan tapahtumaan, mutta tässä sitä ollaan, sanoo Heino hymy huulillaan.

Katso videolta Olavin Heinon kolme vaativinta tankotanssiliikettä, jotka hän on oppinut vuosien saatossa.

Lue myös:

    Uusimmat