Mainos

Ympäristömyrkkyä löytyi järvestä Varkaudessa

Vesieliöstölle myrkyllisiä tinayhdisteitä on löydetty järvestä Varkaudessa Pohjois-Savossa.

Ympäristömyrkyksi luokiteltua orgaanista tinayhdistettä TBT:tä on tähän saakka pidetty lähinnä satama- ja telakka-alueiden ongelmana, koska yhdistettä on käytetty estämään levän kasvua laivojen pohjaan.

Ympäristömyrkkyä löytyi kuitenkin myös Varkauden keskustassa sijaitsevasta Huruslahdesta, kun selvitettiin orgaanisen tinan pitoisuuksia sisävesien kaloissa. Tinayhdisteiden löytyminen sisävesistä vieläpä erittäin korkeina pitoisuuksina on yllättänyt tutkijat täysin.

- Ne pitoisuudet, joita nyt on löydetty, ovat hyvin korkeita ja luokkaa 15 - 20 000 mikrogrammaa. Sanoisin että ne ovat sitä luokkaa, jota kaikkein saastuneimmilta telakka-alueilta on löytynyt Euroopassa ja muuallakin maailmassa, kuvailee Pohjois-Savon ympäristökeskuksen johtaja Markku Henttonen.

Varkauden Huruslahdesta löydetyn ympäristömyrkyn alkuperää ei vielä tiedetä. Ainakaan toistaiseksi ei ole löytynyt viitteitä siitä, että Varkauden tehtailla olisi käytetty orgaanisia tinayhdisteitä.

Tutkijat pelkäävät nyt, että samaa myrkkyä voi löytyä monelta muultakin teollisuuspaikkakunnalta Suomessa. Mikäli järvenpohjaan ei ole koskettu esimerkiksi ruoppauksilla, TBT vaikuttaa vain pohjaeliöstöön eikä terveysvaikutuksia ihmisiin ole toistaiseksi havaittu. Ihmiset voivat altistua tinayhdisteille vain kalasta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja