Ympäristöministeri Emma Kari: Ilmastotoimet suojaavat energian ja polttoaineiden hintojen nousulta

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin (vihr.) mukaan ilmastotyöstä ei pidä tinkiä, vaikka energian ja polttoaineiden hinta on nyt korkea. 

– Jotkut tarjoavat lääkkeeksi energian hintoihin ilmastotyöstä tinkimistä. Se ei ole ratkaisu. Se ei ole edes laastari. Pahin virhe, jonka nyt voisimme tehdä olisi vahvistaa riippuvuuttamme fossiilisista tuontipolttoaineista kotimaisten uusiutuvien ja puhtaiden energiamuotojen kustannuksella, linjasi Kari tänään järjestetyssä ilmastokriisi- ja luontokatoinfossaan.

Ministerin mukaan investoinnit uusiutuvaan energiaan suojaavat suomalaisia energian hinnannousulta.

– Syy energian ja polttoaineiden korkeisiin hintoihin on fossiilisten polttoaineiden maailmanmarkkinahintojen nousu. Suomen pitkäjänteinen ilmastotyö ja investoinnit puhtaaseen energiaan suojaavat Suomea energian hinnannousulta. On vaikea ymmärtää, miksi joku haluaisi lisätä riippuvuutta esimerkiksi suurista öljyntuottajamaista ja altistaa meitä vieläkin enemmän energian hinnan vaihteluille. Näemme jo nyt Euroopassa, että ne maat, jotka ovat tehneet ilmastotoimia hitaammin, kärsivät hinnannoususta merkittävästi enemmän. 

"Halu tukea ihmisiä on yhteinen"

Ministeri kuitenkin lupaa hallitukselta tukea ihmisille, joita energian ja polttoaineiden hintojen nousu on koetellut kaikkein eniten.

– Tämä halu tukea ihmisiä tässä vaikeassa tilanteessa on yhteinen. Etsitään ne parhaat mahdolliset ratkaisut. Onko kyse sitten ihmisten kuluttajaturvan parantamisesta suhteessa sähkösopimuksiin. Onko kyse tuloveron kevennyksistä liittyen työmatkoihin. Onko kyse muunlaisesta kompensoinnista, niin tässä itse kuuntelen asiantuntijoita, lupaa Kari.

Ympäristöministeriö esittää kevään kehysriiheen erityisesti pienituloisille suunnattua 10 miljoonan euron tukea puhtaan energian lämmitykseen siirtymiseen. Lisäksi esitetään 40 miljoonan euron avustusta asuntojen energiatehokkuuden parantamiseen.

– Ajatellaan usein, että meillä talot eivät ole energiasyöppöjä, mutta tosiasiassa olemme kotien energiatehokkuuden parantamisessa kaukana jäljessä esimerkiksi Ruotsista, sanoo Kari. 

Lue myös:

    Uusimmat