Ohisalo MTV:n Uutisextrassa: Vihreät pitää kiinni polttoaineverojen korotuksista – asia repii hallitusta

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo pitää kiinni polttoaineverojen korotuksesta liikenteen päästöjen vähennyskeinona.

Vihreät haluaisi sitoa polttoaineverojen korotukset indeksiin eli elinkustannusten muutoksiin. Hallituksessa mietitään parhaillaan keinoja, miten liikenteen päästöjen vähentämisestä johtuvat kulut ottavat huomioon myös ihmisten tuloerot ja asuinpaikan.

– Näitä malleja on monenlaisia. Me on pidetty esillä sitä, että polttoaineveron korotuksia voidaan tehdä sitomalla ne indeksiin eli joka vuosi ei tehtäisi erikseen päätöksiä, vaan veronkorotuksia tulee sitä mukaan, kun elinkustannukset nousevat, Ohisalo sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on väläyttänyt mallia, jossa polttoaineen verojen korotus korvattaisiin tulonsiirtoina vähävaraisille ja syrjäseuduilla asuville päästökaupasta saatavilla tuloilla. Vihreiden puheenjohtajan mielestä myös tätä kannattaa selvittää.

– Ajattelisin että tässä yhdistyy päästöjen väheneminen sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.

– Itse pidän tärkeänä sitä, että kenenkään elämää ei vaikeuteta. Mehän tiedämme jo tutkimuksista, että jos ajatellaan saastuttaja maksaa periaatteen näkökulmasta kaikkein suurituloisimmat ihmiset saastuttavat kaikkein eniten.

Ohisalo viittaa liikenne- ja viestintäministeriön tilaamaan selvitykseen, jossa on yhdistetty tietoa suomalaisten autoilun päästöistä asuin- ja tuloluokkien mukaan.

Hallituksen tavoite liikenteen päästöjen puolittamisesta kymmenessä vuodessa repii hallitusta.

Kiista kilpistyy keskustan linjaukseen, ettei sille käy polttoaineiden verojen korotus enää tällä vaalikaudella.

Vihreät puolestaan vetoavat asiantuntijoihin, joiden mukaan nimenomaan bensan ja dieselin veronkorotukset ovat tehokas keino päästöjen vähentämisessä.

– Hallituksessa täytyy etsiä oikeudenmukaisia malleja. Monessa paikoin Suomea täytyy liikkua yksityisautoilla. Hallitus pyrkii helpottamaan tätä niin, että esimerkiksi biokaasuautoilun ja sähköautoilun mahdollisuuksia lisätään kaikkialla Suomessa. Ajaminen olisi mahdollista, mutta pienemmillä päästöillä.

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi kuumana käyvää liikennekeskustelua MTV:n Uutisextrassa.

Lue myös:

    Uusimmat