Ympäristöjärjestöltä moitteita UPM-Kymmenelle

Ympäristöjärjestö Maan Ystävät arvostelee UPM-Kymmenen indonesialaisen yhteistyökumppanin tapaa hakata sademetsiä Sumatralla. -Riau Pulp -sellutehdas toimii lähes yksinomaan luonnonmetsistä avohakattavan sademetsäpuun varassa. Siten UPM-Kymmenen ja Aprilin yhteisyrityksen April Finen Paperin tuotannosta suurin osa tulee perustumaan sademetsistä hakattuun selluun, järjestö väittää. Järjestön mukaan Aprilin akaasiapuupelto tulee hakkuukypsäksi aikaisintaan vuonna 2002.

UPM-Kymmenestä korostettiin, että April-yhtiö toimii omalla alueellaan sikäläisen lainsäädännön ja pykälien mukaisesti ja Indonesian hallitukselta saamiensa vuokraoikeuksien puitteissa. Lausunnon muotoili UPM-Kymmenen viestintäpäällikkö Jari Lemetyinen. Toimitusjohtaja Juha Niemelä ei matkakiireiltään ehtinyt itse vastata ympäristöjärjestön syytöksiin.

-Indonesialaisilla on omat metsälait, toimintamallit ja säädökset. Minulla on sellainen käsitys, että Indonesiassa kaikki metsämaa on valtion omistamaa ja valtio myöntää erilaisille metsänkäyttäjille käyttö- tai vuokraoikeuksia erilaisin sopimuksin, Lemetyinen sanoi.

Lemetyinen oli haluton arvioimaan, aiheutuuko Apriliin kohdistetuista syytöksistä uhkaa tai riskiä UPM-Kymmenelle. Hän ei myöskään kommentoinut kysymystä, miten hyvin suomalaisyhtiö selvitti April-yhtiön puun hankinta- ja viljelykäytännön ennen sopimuksen tekoa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat