Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen ilmastotavoitteista: "Raportti alleviivaa toimien kiireellisyyttä"

Hälyttävä ilmastoraportti julkaistiin – tällaisia tulevaisuudenkuvia vuoden merkittävin selvitys maalaa ihmiskunnalle 5:54
Ilmastoraportti maalaa hälyttäviä tulevaisuudenkuvia ihmiskunnalle.

Ministeri Mikkonen kertoo, että ilmastotavoitteiden merkityksestä eri sektoreille on tilattu selvitys.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan ilmastopaneeli IPCC:n uusimman raportin viesti on selvä, vaikka monet siinä esiin tulleet asiat ovat olleet jo tiedossa.

– Kyllä se alleviivaa sitä, että toimilla on kiire sekä ilmastonmuutoksen torjumisessa kuin sopeutumisessa, ministeri sanoo STT:lle puhelimitse New Yorkista, jossa on käynnissä YK:n yleiskokous.

Mikkosen mukaan on selvää, että Suomen täytyy tehdä enemmän. Hallitusohjelmassa linjattiin, että Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Se tarkoittaa sitä, että Suomi tuottaisi ilmakehään vain sen verran hiilipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan.

Ministeri kertoo, että tavoitteiden merkityksestä eri sektoreille on tilattu selvitys. Mikkonen korostaa, että Suomessa toimia tarvitaan kaikilla sektoreilla.

Esimerkiksi maa- ja metsätalous voisivat tulevaisuudessa toimia hiilinieluina. Ministerin mukaan nykyisin maataloudella on suuremmat päästöt kuin mitä se sitoo.

– Siellä pystyttäisiin kehittämään viljelykeinoja ja -tekniikoita ilmastoystävällisemmiksi.

Mikkonen mainitsee myös energian ja liikenteen verotusten uudistukset.

– Ne ovat niitä paikkoja, joissa meidän täytyy tehdä kunnianhimoisia päätöksiä, jotka ohjaavat riittävän vahvasti.

Suomen luonnossa ilmastonmuutos näkyy jo. Arktiset lajit ovat katoamassa, ja toisaalta Suomen luonnossa on yhä enemmän vieraslajeja.

Esimerkiksi aikaisemmin kylmä talvi ja routainen maa ovat pystyneet hävittämään erilaiset tuholaislajit, joita nyt nähdään yhä useammin suomalaisten harmina.

Ministerikollegoille kyse henkiin jäämisestä

Ministeri Mikkonen kertoo, että New Yorkin kokouksessa ilmastonmuutos konkretisoituu eri tavalla, sillä hän on tavannut kollegoitaan saarivaltioista, joissa ilmastonmuutoksessa on kyse elämästä ja kuolemasta.

Kyseiset maat joutuvat panostamaan sopeutumiskeinoihin enemmän kuin muut maat.

– Saarivaltiot ovat jo pitkään ajaneet kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, Mikkonen sanoo.

Ministerin mukaan IPCC:n ennusteissa merenpinta nousisi nopeammin kuin aikaisemmin ennustettiin. Niiden ennusteiden mukaan moni saarivaltio katoaisi.

Merenpinnan nousun lisäksi hirmumyrskyt ovat jo lisääntyneet, ja niistä on tullut yhä rajumpia.

Lue myös:

    Uusimmat