Yllätyspäätös: Samu Haber julisti lopettavansa Sunrise Avenue -yhtyeensä: "Tulee olemaan riipaisevaa monella tavalla"

28:06

Sunrise Avenue -yhtyeen keulakuva Samu Haber kertoo MTV uutisille, mikä johti huippusuositun bändin yllättävään loppuun. 

Kaikki alkoi lähestyä loppua vuonna 2017, Heartbreak century -albumin teon aikaan. Sunrise Avenuen viidennen levyn onnistuminen vaati laulaja Samu Haberilta sata kappaletta ja eron. 

– Kuulen itse monissa kappaleissa sen haikeuden ja päätepysäkin hajun, joka silloin noita biisejä kirjoittaessa oli jo sydämessä herännyt, Haber kertoo nyt. 

Viime keväänä Haber yritti käynnistää kuudennen levyn tekoa, mutta kaikki tökki vain enemmän. Hän oli alkanut miettiä, miksi ihmeessä tekee sitä, mitä tekee.

Kesän alussa käynnistettiin Sunrise Avenuen loppu kaikessa hiljaisuudessa.

– Oltiin Tukholmassa studiolla kolmistaan tuottajapari Victor Thellin ja Maria Jane Smithin kanssa. Olimme varanneet aikaa kolme päivää. Niistä kaksi päivää oltiin jo tehty aivan geneeristä paskaa, joka ei yhtään innostanut minua, eikä kyllä heitäkään. Kolmantena päivänä sanoin, että tehdäänkö Sunrise Avenuen viimeinen biisi.

Kappale syntyi vaivattomasti. Sitä ei soitettu kenellekään, se vain toimi. Kolmikko sopi pysyvänsä asiasta hiljaa vielä hetken.

Kova työ palkittiin isosti

2000-luvun alussa Samu Haber puski Sunrise Avenuen maailmalle hartiavoimin. Hän oli kolmekymppinen, kun bändi sai vihdoin ensimmäisen levynsä ja singahti menestykseen. Sitä edelsi sinnikäs yrittäminen.

– Treenasimme Kyläsaaren jätevedenpuhdistamon jossakin varastossa, jossa oli pakkasta talvella. Minä juoksin levy-yhtiöissä ja toivoin sopimusta, ja jouduin kerta toisensa jälkeen kertomaan treeneissä, että ei vieläkään. Sitten hiottiin taas lisää.

Haber muistaa hetken, jona kaikki työ ja tuska tuntui korvatulta. Kun levy lähti myymään kultaa ympäri Eurooppaa, myytiin samalla keikkapaikkoja loppuun. Tahti oli kova, mutta yhtye nautti.

Sveitsissä hetkeä ennen erästä keikkaa Haber otti hengähdystauon. Bändin lämmittelijä oli jo esiintynyt, yleisö kuhisi. Haber istui lavalle aivan ohuen verhon taakse, poltti tupakan ja ammensi väkijoukon energiaa. Päässä pyöri yksi ajatus.

– Vittu tää onnistui.

He olivat menneet läpi jään ja saivat huokaista: bändin juttu toimi, ihmiset halusivat kuunnella.

"Olin niin yksin"

Menneisiin vuosiin on mahtunut sekä floppeja että huikaisevia menestystarinoita. Sunrise Avenue on kasvattanut ympärilleen vakaan fanijoukon ja esiintynyt muiden suurten rockbändien kanssa massiivisilla lavoilla.

Viime kesänä yhtye nähtiin Ilosaarirockin päälavalla ensimmäistä kertaa. Ensimmäistä, ja viimeistä.

– Kesän festareilla oli ihan mieletöntä haistella tunnelmaa. Samalla tiesin itse, että tämä on tässä, Haber muistelee.

Sveitsissä viimeisen keikan jälkeen musiikkitoimittajat tulivat Haberin luo ja kehuivat tunteikkaasta show’sta. Vuodet ovat tehneet hyvää, he uskoivat.

– Samalla itse väänsin siinä melkein itkua. Katselin ympärilläni kaikkia niitä rekkoja ja busseja, kun kamoja pakattiin ja raketit paukkuivat ympärillä, ja kohta minua lennätettiin helikopterilla vuoren rinteelle joihinkin promokuvauksiin keskellä yötä. Se oli kaikki kuin jostakin leffasta, Haber muistelee. 

– Olin niin yksin niiden tunteideni kanssa.

Onko aikeissa sooloura?

Haber kertoi ajatuksistaan bändille ensimmäisen kerran Münchenissa. Viesti ei mennyt perille, kaikki vakuuttivat jonkinlaisen loman tekevän hyvää.

Loppukesästä hän kutsui joukon koolle kotiinsa ja kertoi, mitä tulisi tapahtumaan.

– Kaikki pelkäsivät ensimmäisen muutaman tunnin, että minulla on soololevy julkaisua vaille valmiina, kuten usein tällaisissa tapauksissa on. Levy-yhtiömaailmastakin paine on ollut aika kova, Haber paljastaa.

– Mutta kun ei mulla ole sellaisia biisejä, joita haluaisin julkaista. Eikä muutenkaan kiinnosta.

Mies korostaa, ettei uuden uran rakennus kiinnosta, sillä juuri siitä kaikesta hän lopettamisella yrittää päästä irti. Keikkailu syö muuta elämää.

Lähipiirin reaktio uutiseen oli ensi hetkestä lähtien kannustava, hekin ovat nähneet väsymyksen.

Uusia tunneskaaloja

Bändissä tunteet ovat vaihdelleet ja niitä on purettu yhdessä ja yksin. Lopun tuntu on sähköistänyt tunnelmaa treeneissä, musiikkiin on tullut uusia sävyjä.

– Se on saatanan kaunista, Haber puuskahtaa.

– Meillä ei ole ikinä ollut tuollaista fiilistä.

Vallitseva tunnelma vahvistaa päätöstä, joka lähti epämääräisestä tunteesta. Lopettaminen tuntuu oikealta. Se tulee olemaan riipaisevaa monella tavalla, mutta kaiken yllä leijuu tasaisen helpottunut olo.

Rohkeus tehdä vaikeita päätöksiä mahdollistaa hienolle tarinalle hienon lopun.

Kaivariin jätskille

Mitä 43-vuotias tähti tekee, kun hän on laittanut pisteen huippusuositulle bändilleen ja vihonviimeisen stadionkeikan jälkibileet on juhlittu?

– En ole ehtinyt vielä miettimään tuota. En tiedä, miten sitä pystyy olemaan neljän seinän sisällä muina komppikitaristeina, voi olla aika vaikeaa, hän nauraa.

Haber ei kaipaa palmun alle pakoon, eikä uutta uraa ole näköpiirissä. Suunnitelmat ovat toistaiseksi vielä hyvin yksinkertaisia.

– Eikös silloin ala SM-liigakausi. Rauman Pitsiturnaukseen voisin mennä katsomaan Lukko-HIFK -pelejä, hän innostuu.

– Ja sehän on kesää. Ehkä voisi mennä Kaivariin syömään jätskiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja