Yllätyskäänne irakilaiskaksosten oikeuskäsittelyssä: Alku lykkääntyi ainakin huomiseen – nyt odotetaan Whatsapp-viestejä Irakista

Irakilaiskaksosten oikeudenkäynti hovioikeudessa lykkääntyi - puolustuksen todistajia ei ole tavoitettu Irakista 2:02

Turun hovioikeus ei päässyt vielä tänään aloittamaan irakilaiskaksosten terrorismirikosjutun pääkäsittelyä, koska ongelmana on puolustuksen todistajien tavoittaminen Irakissa ja heidän kuulemiseensa liittyvät järjestelyt.

Puolustuksen todistajia Irakissa on tarkoitus kuulla oikeudenkäynnin aikana videoyhteyden välityksellä, mutta heitä ei ole tavoitettu kuultaviksi.

Syytetyt ehdottivat oikeudelle, että puolustuksen todistajat matkustaisivat Irakista Suomen Turkin suurlähetystöön ja heitä kuultaisiin siellä, koska todistajat eivät luota Irakin viranomaisiin.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen yritti aamupäivällä saada yhteyden Suomen Irakin ja Turkin suurlähetystöihin kysyäkseen, olisiko tällainen järjestely mahdollista.

Päivällä selvisi, että todistajien videokuuleminen voitaisiin järjestää turkkilaisessa tuomioistuimessa, ei suurlähetystössä, mutta kuulemisen järjestämiseen pitää varata vähintään kaksi kuukautta aikaa.

Irakista odotetaan Whatsapp-viestejä

Syytetyt irakilaisveljekset puolestaan lähettivät päivällä Whatsapp-viestejä todistajille Irakiin, mutta vastauksia ei vielä saatu.

– Viestit ovat lähteneet, ja nyt odotellaan niihin vastausta, ensimmäisen syytetyn asianajaja Kaarle Gummerus sanoi.

– Välikäsien kautta saimme tietoa, että turistiviisumilla todistajat voisivat matkustaa Turkkiin, mutta emme ole saaneet yhteyttä suoraan todistajiin. On kerrottu, että kahta todistajaa on uhattu aseella tähän Suomen oikeudenkäyntiin liittyen, toisen syytetyn asianajaja Mika Miesmäki kertoi oikeudessa.

Oikeudenkäynnin alkamisesta päätetään huomenna

Vastauksia Irakista odotettiin lounastauon ajan, mutta koska niitä ei saatu, hovioikeus päätti odottaa mahdollisia vastauksia huomiseen asti.

Hovioikeus kokoontuu uudestaan huomenna aamulla päättämään siitä, aloitetaanko oikeudenkäynti vai lykätäänkö sitä siihen asti, kunnes saadaan tietoa pystytäänkö puolustuksen todistajia kuulemaan ja milloin se onnistuisi.

Käräjäoikeudessa puolustuksen todistajia ei pystytty lainkaan kuulemaan. Syyttäjä ei toivo saman toistuvan hovioikeudessa.

– Toivon, että puolustuksen todistajia voidaan kuulla, jotta ei olla samassa tilanteessa kuin käräjäoikeudessa. Meidän pitää saada oikeudenmukainen oikeudenkäynti ja eri osapuolten todistajat kuultua, Laitinen lausui oikeudessa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet joukkomurhasta

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista vankeutta ensisijaisesti muun  muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.

Miehet kiistävät syytteet ja osallisuuteensa joukkomurhaan.

Lue myös:

    Uusimmat