Irakilaiskaksosten oikeudenkäynti lykkääntyi: Puolustuksen todistajat vastasivat Whatsapp-viesteihin, nyt selvitetään missä heitä kuullaan

Irakilaiskaksosten oikeudenkäynti hovioikeudessa lykkääntyi - puolustuksen todistajia ei ole tavoitettu Irakista 2:02

Turun hovioikeus päätti tänään lykätä irakilaiskaksosten terrorismirikosjutun pääkäsittelyä, jotta puolustuksen todistajien kuulemiset saadaan järjestymään.

Pääkäsittelyn oli tarkoitus alkaa eilen, mutta sitä ei aloitettu, koska puolustuksen Irakissa olevia todistajia ei ollut tavoitettu. Eilen syytetyt irakilaiskaksoset laittoivat Whatsapp-viestit todistajille ja hovioikeus jäi odottamaan tähän päivään saakka vastauksia.

Todistajat vastasivat viesteihin ja hovioikeus kokoontui uudestaan tänä aamuna. Puolustus kertoi hovioikeudelle, että kolmea heidän todistajaa voidaan kuulla oikeudenkäynnin aikana videoyhteyden välityksellä, joten hovioikeus päätti lykätä pääkäsittelyn aloittamista.

– Hovioikeus katsoi, että pääkäsittelyn alkamiselle on este ja nyt odotetaan, että puolustuksen todistajien kuuleminen saadaan teknisesti toteutettua, toisen veljeksen asianajaja Kaarle Gummerus kertoo.

Kuulemisia ryhdytään järjestelemään

Se, missä ja miten todistajia kuullaan, on vielä auki. Kuulemisia ryhdytään nyt järjestelemään. Käräjäoikeudessa ei aikanaan kuultu lainkaan puolustuksen todistajia.

Hovioikeuden tiedotteen mukaan todistajien kuuleminen irakilaisessa tuomioistuimessa edellyttää Irakin viranomaisten lupaa ja yhteistoimintaa käytännön järjestelyiden osalta.

Eilen syytetyt toivat esiin hovioikeudessa, että todistajat eivät uskalla todistaa Irakissa, koska he pelkäävät maan viranomaisia. Sen vuoksi veljekset ehdottivat, että todistajia voitaisiin kuulla Suomen Turkin suurlähetystössä videoyhteyden välityksellä.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen sai eilen selville, että todistajien videokuuleminen voitaisiin järjestää turkkilaisessa tuomioistuimessa, ei suurlähetystössä. Kuulemisen järjestämiseen pitää kuitenkin Laitisen mukaan varata vähintään kaksi kuukautta aikaa.

Hovioikeus jatkaa nyt asian valmistelua. Kun tarkemmat tiedot todistajien kuulemisen toteutumisesta on saatu, hovioikeus järjestää asiassa valmisteluistunnon pääkäsittelyn aikataulusta sopimiseksi.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet joukkomurhasta

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista vankeutta ensisijaisesti muun  muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.

Miehet kiistävät syytteet ja osallisuuteensa joukkomurhaan.

Lue myös:

    Uusimmat