Yllätys tutkijoille: Kalan syönti ei suojaakaan tältä sairaudelta

Kahden laajan selvityksen mukaan kalan syönnistä ei olekaan hyötyä diabeteksen ehkäisyssä.

Kalaa syömällä voi pienentää sydäntautien vaaraa, mutta aikuistyypin diabetekselta se ei auta välttymään, kaksi laajaa selvitystä osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä jotkin tutkimukset ovat viitanneet kalan ja kalaöljyjen diabetesvaikutuksiin.

Tutkimuksissa yhdistettiin aikaisempien tutkimusten aineistoja tarkoituksena muodostaa kokonaiskuva kalan mahdollisista vaikutuksista aikuistyypin diabetekseen. Yhteensä tutkimuksia oli kaksikymmentäviisi ja niihin oli osallistunut lähes miljoona ihmistä eri puolilta maapalloa.

Kummassakaan tutkimuksessa runsas kalan syöminen ei ehkäissyt aikuistyypin diabeteksen kehittymistä, mutta joitain yhteyksiä ilmeni, kun tutkimukset jaoteltiin alkuperämaan mukaan. Tällöin runsas kalansyönti liittyi hienoiseen diabetesriskin pienentymiseen Aasiassa tehdyissä tutkimuksissa, mutta ei eurooppalaisissa. Yhdysvalloissa havaittiin jopa pieni riskin kasvu.

Tutkijat arvelevat tulosten kuvastavan erilaisia kalanvalmistustapoja ja myös ruokakulttuurien eroja laajemminkin. Aasiassa kalaa syödään paljon, ja usein se höyrytetään, keitetään tai syödään raakana, kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa suositaan paistamista. Myös eri kalalajit sekä kaloihin kertyvät haitalliset ympäristömyrkyt voivat selittää tuloksia. Näiden tulosten pohjalta asiaa ei voi kuitenkaan varmistaa.

Tutkimukset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja