Yllättävät faktat: Tiesitkö tätä aurinkovoiteesta?

Millaisia aurinkovoiteita vuosikymmeniä sitten on käytetty? Kuinka paljon aurinkovoidetta tulisi kerralla käyttää? Estääkö aurinkovoide D-vitamiinin imeytymisen? Ota selvää!

Jokainen tietää, että aurinkovoidetta on äärimmäisen tärkeä käyttää ihon suojaamiseksi, mutta tutun voiteen historia ja nykyisyys kätkevät paljon faktoja, jotka vain harva tietää.

Aurinkovoiteiden pitkä historia

Auringon haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä on suojauduttu hyvin pitkään, sillä säteilyn haitallisista vaikutuksista ollaan oltu tietoisia jo vuosikymmenten ajan. Ennen kuin nykyaikaisista aurinkovoiteista oltiin edes osattu haaveilla, pyrittiin ihoa suojaamaan muun muassa erilaisilla yrttiseoksilla ja mineraaleilla. Sittemmin aurinkovoiteina on käytetty myös riisiöljyä, savea ja tervaa.

Voiteiden muodonmuutos

Ensialkuun aurinkovoiteet olivat äärimmäisen paksuja valkoisia tahnoja, sillä kesti pitkään ennen kuin ihoa auringolta suojaavat ominaisuudet onnistuttiin yhdistämään käyttömukavuudeltaan toimivaan koostumukseen. Yksi tärkeimmistä virstanpylväistä aurinkovoiteiden kehityksessä onkin eittämättä ollut vaihe, jolloin paksujen valkoisten voiteiden sijaan onnistuttiin kehittämään ihoon imeytyviä, hipiällä huomattavasti mukavampia voiteita, jotka parhaimmillaan imeytyivät ihon pintakerroksiin.

Elintärkeän D-vitamiinin salaisuus

Keho saa tunnetusti ihon kautta tarvitsemaansa D-vitamiinia. Auringosta saatavan elintärkeän vitamiinin saanti ei kuitenkaan vaarannu, vaikka ihoa suojattaisiin asianmukaisesti auringolta aurinkovoitein. Joissain tutkimuksissa on vuosien varrella saatu tuloksia, joiden mukaan aurinkovoide saattaa vähentää D-vitamiinin imeytymistä, mutta nykytutkimusten valossa vaikutuksia pidetään hyvin vähäisinä. Ihotauteihin erikoistunut The American Academy of Dermatology on antanut lausunnon, jossa D-vitamiinin saantia ei tulisi jättää auringonoton varaan, vaan olisi tärkeää huolehtia, että ravinnossa on riittävästi tätä aurinkovitamiinia.

Nestemäinen tulevaisuus

Suihkutettavien aurinkovoiteiden tultua markkinoille ongelmat aurinkovoiteiden levittämisessä tulivat viimeistään tiensä päähän: juoksevampi olomuoto takasi sen, että aurinkovoiteita oli kätevämpi levittää tasaisemmin – ja helpompi levittää esimerkiksi lasten iholle.

Otollinen määrä voidetta

Vaikka ihoaan haluaisi kuinka vaalia ja suojella, ei liian vähäinen aurinkovoiteen käyttö tuo toivottuja tuloksia. Hyvänä nyrkkisääntönä sopivalle määrälle aurinkovoidetta voi pitää omaa kättä: kämmenellisen aurinkovoidetta tulisi riittää koko vartalon suojaamiseen. On hyvä pitää mielessä, että voiteen on tärkeää antaa myös imeytyä hetki ennen auringolle altistumista.

Kuuntele omaa ihoasi

Aivan kuten kaikkien muidenkin ihonhoitotuotteiden kohdalla, on ensisijaisen tärkeää kuunnella omaa ihoa, kun valitaan sopivaa aurinkovoidetta. Erityisen rasvaisesta ihosta tai aknesta kärsiville suositellaan vesipohjaisia aurinkovoiteita, jotka ovat erityisen helliä iholle, johon tulee herkästi epäpuhtauksia.

Unohtuiko jotain?

Ei tule yllätyksenä, että ihoaan varjelevan on syytä levittää aurinkovoidetta tasaisesti koko keholle. Kun voide on levitetty, on syytä kiinnittää huomiota etenkin siihen, että korvat ja huulet on voideltu niin ikään huolellisesti – ne nimittäin helposti unohtuvat.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Osittainen lähde: Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja