Yllättävä vertailutulos: Täällä pyörän keväthuolto on Suomen kalleinta

Polkupyörän keväthuollon hinta pääsi yllättämään toimituksen: Helsinki ei todellisuudessa ole niin kallis kuin kuvitellaan! Minne asti pyörää kannattaa siis kuljettaa huoltoon, ja miten? Tätä jokaisen keväthuoltoa pyörälleen kaipaavan kannattaa pohtia hetki jos toinenkin.

Nyt on viimeinen hetki huoltaa polkupyörä kevätkuntoon, jotta sulaneille teille pääsee kirmaamaan katupölyn kanssa kilpaa. Otimme selvää, mitä huolto maksaa Suomessa eri paikkakunnilla. Pitääkö väite siitä, että Helsingissä huolto on suhteettoman paljon pieniä paikkakuntia kalliimpaa, paikkansa?

Halusimme huoltaa ketjuvaihteisen pyörän ja toivoimme, että huollon yhteydessä tarkastetaan vaihteet, ketjut ja jarrut ja pyörä puhdistettaisiin. Jos pyörä oli kärsinyt vaikkapa ennen talviteloille viemistä kumirikosta, halusimme myös vaihdattaa kumin.

Helsinki halvempi kuin kuvitellaan

Paikkakunnat on järjestetty suurimmasta väkiluvusta pienimpään.

Huoltopaikka

Hinta euroissa, noin *

Helsinki

65 € (perushuolto), 100 € (laajavuosihuolto)

Jyväskylä

35 € (perushuolto), 65 € (täyshuolto)

Kuopio

80 € (perushuolto)

Joensuu

70 € (täyshuolto), 30 € (kevythuolto)

Seinäjoki

75 € (perushuolto)

Vihti

79 € (perushuolto)

Siilinjärvi

79 € (perushuolto), 129 € (vuosihuolto)

Toisin kuin voisi olettaa, pienempien paikkakuntien hinnat eivät olleet huomattavasti Helsinkiä alhaisempia. Itse asiassa pääkaupungissa pyörän huoltaminen oli edullisimmasta päästä – ainakin, jos huoltopaikkaa jaksoi etsiä ja hintoja vertailla. Kalleinta pyörän huollattaminen oli Kuopiossa.

Kun pohtii, huollattaisiko pyöränsä omalla vai vieraalla paikkakunnalla, kannattaakin miettiä seuraavia kysymyksiä:

– Oletko valmis kuljettamaan pyörän kauemmas autolla?

– Kuinka suuriksi polttoainekustannukset kasvavat?

– Jos ei ole mahdollisuutta autoiluun, onko pyörä siinä kunnossa, että sen voisi polkea huoltoon?

– Kuinka paljon aikaa huoltoon toimittamiseen kuluu?

– Hakisiko joku palvelu pyörän kotoasi?

Mitä huolto kattaa?

Perushuolto sisältää yleensä kaikkien pyörän osien tarkistuksen ja kiinnityksen, vanteiden oikaisemisen, pinnojen rihtauksen, napojen väljyyden tarkistamisen, jarrujen ja vaihteiden säätämisen, näkyvien osien mahdollisen vaihtotyön, ketjujenvoitelun ja koeajon. Kuluneet ja rikkoutuneet vaihdettavat osat (vaikkapa sisäkumit, joiden hinta pyörii hitusen alle 10 euron paikkeilla) laskutetaan huoltohinnan päälle.

Vuosihuoltoon sisältyy pesu; vaihteiden, jarrujen ja pinnojen säätö; kaikki vaihdettaviin osiin (esim. sisärenkaisiin) liittyvä työ. Kuluneet ja rikkoutuneet vaihdettavat osat laskutetaan huoltohinnan päälle.

Huollon sisällön määrittelee kuitenkin jokainen liike erikseen ja se voi olla jopa paikkakunnan sisällä hyvinkin erilainen. Tarkista ennen huollon teettämistä, mitä siihen sisältyy, mitkä osat pitää maksaa huoltohinnan päälle ja missä kunnossa pyörä pitää huoltopaikkaan toimittaa. Jotkut paikat eivät esimerkiksi vastaanota liian likaisia pyöriä, vaan asiakas joutuu itse ensin puhdistamaan ajopelinsä.

Luonnollisesti jokainen pyörä on yksilö, jonka huolto määrittyy sen kunnon, vikojen ja ominaisuuksien mukaan. Hinta saattaa siis muuttua puhelimessa tai sähköpostitse pyydetystä siinä vaiheessa, kun polkupyörä on nähty huoltopaikassa. Pyri lyömään viimeistään paikalla lukkoon hinta, jos pidetään kiinni – näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

*Selvitimme esimerkkihinnat kysymällä yksittäisistä huoltopaikoista.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja