Yllättävä tutkimustulos: tekstiilit ja autonrenkaat merien muoviongelman suurimmat syylliset

Pienet muovihiukkaset eli mikromuovit, jotka irtoavat synteettisistä materiaaleista valmistetuista vaatteista ja autonrenkaista, aiheuttavat jopa 30 prosenttia maailman meriä vaivaavasta muoviongelmasta. Monissa teollisuusmaissa ne ovat suurempi mikromuovien lähde kuin muoviroskat, kertoo Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) tänään julkistettu tutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin kotitalouksien ja teollisuuden mikromuovilähteitä seitsemällä eri alueella. Mikromuovia pääsee meriin muun muassa autonrenkaista, keinokuituvaatteista, tiemerkinnöistä, kosmetiikasta ja katupölystä.

Meriin päätyy arvioiden mukaan 9,5 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Valtaosa siitä on pienen pientä mikromuovia, josta kaksi kolmasosaa on peräisin keinokuituvaatteiden pesemisestä ja ajon aikana autonrenkaista irtoavista hiukkasista.

Autoilu ja pyykkäys pahentavat ongelmaa

– Raportti on todella silmiä avaava. Se osoittaa, että muovijäte ei ole merien muoviongelman ainoa syy. Päivittäinen toimintamme kuten vaatteiden peseminen ja autoilu ovat merkittävässä roolissa pahentamassa muoviongelmaa. Meidän täytyy huomioida muutakin kuin vain jätehuolto, kun etsimme ratkaisuja merten muoviongelmaan. Kutsumme teollisuuden mukaan kehittämään ratkaisuja, toteaa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton pääjohtaja Inger Andersen.

Tutkimuksen mukaan Pohjois-Amerikassa mikromuovi on suurempi merien muoviongelman aiheuttaja kuin muoviroska. Keinokuitutekstiilit ovat mikromuovin tärkein lähde Aasiassa ja autonrenkaat Amerikassa, Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

– Tämän raportin havainnoilla on merkittäviä vaikutuksia, kun suunnitellaan ratkaisuja merien muoviongelman vähentämiseen. Tähän asti on keskitytty muoviroskan vähentämiseen. Nyt mukaan täytyy ottaa tuotesuunnittelu ja kuluttajien käyttäytyminen. Keinokuituvaatteet voidaan suunnitella niin, että niistä irtoaa vähemmän kuituja. Kuluttajat voivat vaikuttaa valitsemalla luonnonmukaisia tuotteita keinotekoisten sijaan, pohtii Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton meriohjelman johtaja Joao de Sousa.

Vaikutuksia myös ihmisten terveyteen?

Raportin mukaan kosmetiikka-alalla on jo ryhdytty vähentämään mikromuovia. Toimenpiteet pitää kuitenkin ulottaa myös muille aloille, koska kosmetiikan osuus mikromuovin lähteenä on vain 2 prosenttia.

Muoviroskat ja mikromuovi ovat vaaraksi merieliöille ja rikastuvat ravintoketjuun. Ne saattavat vaikuttaa myös ihmisten terveyteen.

Mikromuovien vaikutus herkkiin ekosysteemeihin kuten arktiseen alueeseen vaatii vielä lisätutkimuksia. Mikromuovit saattavat vaikuttaa esimerkiksi jään muodostumiseen ja sulamiseen.

Täältä löydät tutkimusraportin.

Lue myös:

    Uusimmat