Yllättävä totuus vinttikoirasta: Sopii sohvaperunalle

Greyhound on maailman toiseksi nopein eläin, joka on elementissään juostessaan. Kotioloissa greyhound on kuitenkin laiskan ihmisen unelmakoira.

Hyvinkään vinttikoiraradalla alkaa käydä vipinä. Kopeissa odottavat koirat odottavat malttamattomana pääsyään juoksuradalle. Ei uskoisi, että maailman toiseksi nopein maaeläin on kotioloissa oikea sohvaperuna.

Voimakasrakenteinen, ryhdikäs ja pitkälinjainen greyhound on asiantuntijoiden käsitysten mukaan kotoisin Lähi-Idästä. Samantyyppisiä koiria on tosin kuvattu jo muinaisten egyptiläisten hautojen seinäpiirroksissa noin 4000 ennen ajanlaskua. Nykyiselle tasolle vinttikoiratyyppiset koirat jalostettiin Englannissa, jossa greyhound kehitettiin elävää jänistä ajavista metsästyskoirista.

Greyhound kaipaa vapaana juoksemista, sillä tavallisella lenkkeilyllä sen luontaista tarvetta ei pysty tyydyttämään. Mutta toisin kuin monet luulevat, greyhound ei ole paras rotu pitkiä maastolenkkejä tai vaelluksia rakastavalle.

– Greyhoundit eivät sovi kestävyystyöhön siitä yksinkertaisesta syystä että ne on jalostettu pikajuoksijoiksi. Jos haluat kumppanin, joka voi olla hullu, hassu, rauhallinen ja hiljainen, greyhound on täydellinen, neljän greyhoundin omistaja Viara Angel Gentchev kertoo.

– Greyhoundeilla on hetkensä, jolloin ne kiitävät eteenpäin täyttä vauhtia muutaman minuutin, mutta sen jälkeen ne ovat mitä parhainta seuraa loppupäiväksi sohvalle.

Greyhound ei sovi pallohullulle omistajalle

Kotioloissa rauhallinen greyhound herää eloon leikkiessä, uidessa ja ihmisseurassa. Jos kaipaat koirakaveria, joka noutaa sinulle innokkaasti palloa, greyhound ei ole oikea valinta. Luultavasti tämä kaunis ja virtaviivainen eläin vain katsoo sinua hölmistyneesti, sillä greyhoundia ei ole jalostettu pallonhakijaksi.

Monet allergikot ovat sen sijaan löytäneet greyhoundista kaverin itselleen.

– Greyhoundeilla ei ole alusvillaa ja turkki on helppohoitoinen, Gentchev sanoo.

Aristokraattisesta habituksesta tunnettu greyhound ihastuttaa ylväällä olemuksellaan. Itsepäinenkin se toki osaa olla, mutta laumassa greyhound on tottunut elämään aina. Ne aloittavat riidan äärimmäisen harvoin ja kävelevät rähinöitsijöiden ohi piittaamatta.

– Toki greyhound täytyy sosiaalistaa kunnolla, kuten mikä tahansa muukin rotu, Gentchev sanoo.

Jotakin rodun mukavuudesta kertoo jo se, että moni päätyy hankkimaan toisen vinttikoiran greyhoundin kaveriksi.

– Ne ovat kuin perunalastut. Et voi olla ottamatta toista, Gentchev naurahtaa.

AVA, Maarit Rasi

Kuvat: ViaraGentchev

Lue myös:

    Uusimmat