Yllättävä tekijä voi vaikuttaa sydänsairauden riskiin

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
KATSO MYÖS: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Tekoälyn avulla on selvitetty, että sydämen pyöreämpi muoto saattaa vaikuttaa sydänsairauden riskiin.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sydämen muodolla voi olla vaikutusta siihen, sairastuuko ihminen tulevaisuudessa sydänsairauteen, kertoo Fox News.

Erityisesti pyöreämmän muotoinen sydän näytti lisäävän kardiomyopatian kehittymisen riskiä jopa 47 prosentilla.

Kardiomyopatia on sydänlihassairaus, joka voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa tai rytmihäiriöitä, kertoo Sydänliitto.

MED-julkaisussa esitelty tutkimus toteutettiin analysoimalla 38 897 terveestä sydämestä otettua MRI-kuvaa tekoälyn avulla. Aineisto kerättiin isobritannialaisesta biobankista, joka sisältää puolen miljoonan paikallisen potilaan terveystiedot.

Kuvista mitattiin tekoälyn avulla sydämen vasemman kammion pyöreyttä. Vasen kammio on tyypillisesti kartion muotoinen ja sen tehtävä on pumpata happirikasta verta elimistöön.

"Ei ehkä voi huomata muilla mittaustavoilla"

Kuva-analyysin lisäksi tutkijat analysoivat potilaiden terveystietoja tunnistaakseen joukosta heidät, joilla oli tiettyjä sydänsairauksiin liitettyjä geneettisiä merkkejä.

Tutkijat löysivät päällekkäisyyksiä vasemman kammion pyöreämmän muodon ja sydänsairaustaipumuksen välillä.

– Useimmat kardiologian asiantuntijat tietävät, että sairastunut sydän näyttää enemmän pallomaiselta kuin kartiomaiselta, sanoo tutkimukseen osallistunut ehkäisevän kardiologian lääkäri Shoa Clarke Stanfordin lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkijat olivat kuitenkin yllättyneitä siitä, kuinka voimakas yhteys sydämen pyöreällä muodolla ja tulevaisuuden kardiomyopatiaan sairastumisilla oli.

– Sydämen muoto tarjoaa sellaista lisätietoa sydänsairauksien riskeistä ja genetiikasta, joita ei ehkä voi huomata muilla mittaustavoilla, Clarke kertoo.

– Tekoäly pystyi tässä tutkimuksessa osoittamaan yhteyden kardiomyopatian ja sydämen muodon välillä. Ilmeisesti sydämen pyöreämpi muoto vaikuttaa sen pumppaustehoon, kommentoi tutkimustuloksia lääketieteen kliininen professori Marc Siegel NYU Langone Medical Centeristä.

– Tässä on jotain järkeä, koska sydän on tyypillisesti pitkulainen. Pyöreämpi muoto saattaa aiheuttaa enemmän rasitusta tai painetta sydämen venttiileihin ja seinämiin, mikä saattaa johtaa tähän tulokseen.

Siegel ei ollut mukana toteuttamassa tutkimusta.

Otanta rajoittui britteihin

Jos uuden tutkimuksen tulokset vahvistetaan, voi se tuoda lääkäreille lisämahdollisuuksia potilaiden sydämistä otettujen ultraäänitutkimusten tulkitsemiseen, Siegel sanoo.

Tutkimuksen tekijät kuitenkin sanovat, että sydämen muodon vaikutuksista sen terveyteen tarvitaan vielä lisää tietoa, sillä heidän tutkimuksessaan otanta rajoittui ainoastaan isobritannialaisiin potilaihin.

– Vaikka tutkimus käsitti ison määrän potilaita, ei se huomioinut diversiteettiä. Uskomme, että tuloksemme voidaan yleistää laajamittaisesti, mutta on tärkeää osoittaa, että ne voidaan toisintaa myös muissa populaatioissa, Clarke sanoo.

Katso myös: Toivo Sukari todisti sydänsairauden shokin ja seuraukset

Toivo Sukari todisti sydänsairauden shokin ja seuraukset 9:41
"Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, sillä TT-kuvauksessa todettiin sepelvaltimotauti."

Lähteet: Fox NewsSydänliitto

Lue myös:

    Uusimmat