Yllättävä hyöty: Tämän takia ketsuppia kannattaa syödä

Ketsupin syönnistä on yllättävää hyötyä.

Suomalaisten suosikkivihannes tomaatti on jo tuhansia vuosia vanha ravintokasvi, jolla on todettu olevan monenlaisia terveyshyötyjä. Jotkut tomaatin terveyshyödyt tehostuvat entisestään, kun tomaatti kypsennetään esimerkiksi ketsupiksi.

Tomaattia pidettiin Euroopassa pitkään koristekasvina ja uuden mantereen erikoisuutena. Näitä punaisia herkkupaloja ei aluksi uskallettu syödä, koska niiden arveltiin olevan myrkyllisiä. Myöhemmin tomaattia alettiin pitää lääkekasvina, jonka uskottiin muun muassa vauhdittavan rakkauselämää. Tomaatti sai lempinimet paratiisiomena ja lemmenomena.

Ketsupista runsaasti lykopeenia

Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike, sillä se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita.

Huomionarvoinen on erityisesti tomaatin sisältämä karotenoidi lykopeeni. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että lykopeenilla on aivan ylivertaiset antioksidatiiviset vaikutukset muihin karotenoideihin nähden. Suomalaisten tärkeimpiä lykopeenin lähteitä ovat paitsi tuoreet tomaatit, myös tomaattipohjaiset kastikkeet ja ketsuppi.

Kuopion yliopistossa kesäkuussa 2001 julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää.

Vuoden 2001 tutkimus sai lisävahvistusta viime vuonna, kun Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimus osoitti, että ravinnosta saatavat karotenoidit, kuten lykopeeni, alentavat riskiä sairastua syöpään. Portsmouthin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tomaatin sisältämä lykopeeni sen sijaan hidastaa syöpäsolujen leviämistä ja voi jopa tappaa eturauhassyövän solut.

Tietoa tomaatista ja ketsupista:

– Saadaksesi suurimman C-vitamiinimäärän, syö tomaatti tuoreena

– Tomaatin lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaattituotteista kuten ketsupista ja terveellisen rasvan lisääminen tehostaa lykopeenin imeytymistä ohutsuolessa.

- 100 grammassa tuoretta tomaattia on noin 3 milligrammaa lykopeenia. Samassa määrässä tomaattimehua on lykopeenia jo 9 milligrammaa. Ketsupissa sitä on vieläkin enemmän eli noin 15 milligrammaa

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja