Mainos

Ylläksen lumivyöryn etsintöjä jatketaan yhä

Etsintöihin hälytetyn helikopterin lämpökamera havaitsi vyöryalueella kaksi lämpöjälkeä, jonka takia pidetään vielä mahdollisena, että lumeen on hautautunut ihmisiä.

Yli sata metriä leveä ja kolmisensataa metriä pitkä lumivyöry sattui noin kello 13 Äkäslompolon Kellostapulin kurussa, joka ei ole varsinaista hiihtokeskuksen rinnealuetta. Laskettelijat käyvät kuitenkin hakemassa syvän lumen kokemuksia kurumaastossa. Kaksi nuorta naista oli laskettelemassa telemark-suksilla Kellostapulissa vyöryn sattuessa. Lumimassat vierivät heidän ohitseen turvallisen matkan päästä. Naiset eivät myöskään havainneet, että kurussa olisi ollut muita liikkujia. Naiset ilmoittivat vyörystä heti, ja ensimmäiset etsijät saapuivat moottorikelkoilla paikalle vajaassa puolessa tunnissa, arvioi Äkäslompolon rinnejohtaja Hannu Auvinen. Tapahtumasta ilmoitettiin palokunnalle ja poliisille. Myös rinnepäivystäjät lähtivät alueelle. Parhaimmillaan etsinnöissä oli mukana parikymmentä ihmistä. Loppuiltapäivästä apuun pyydettiin myös helikopteri lämpökameroineen sekä rajavartioston koirapartio.

Vaarallisia palteita

Rinteiden ulkopuolisilla alueilla lasketellaan omalla vastuulla. Tällä hetkellä ne ovat vaarallisessa kunnossa, korostaa Auvinen. Kovien tuulien takia lumi on kinostunut monin paikoin laajoiksi laatoiksi, jotka lähtevät herkästi liikkeelle alla olevan ryynilumen päältä. Liikkeelle voi lähteä kerralla tonneittain lunta. Näin myös Kellostapulissa, jossa vyöry pysähtyi vasta metsärajaan.

Vyöryn takia pahimpia palteita yritettiin maanantaina irrottaa rinteiltä helikopterin roottorivirran avulla. Sekä Äkäslompolon että Iso-Ylläksen lomalaisille pyrittiin myös kuuluttamaan, ettei keskusten ulkopuolisille rinteille ole syytä mennä. Helikopteri pyrki niin ikään varmistamaan Kellostapulin ja Keskisenlaen välistä kulkevan maastohiihtoladun turvallisuuden. Auvinen muistuttaa, että ainoastaan varsinaiset rinteet ja niiden viereiset syvän lumen maastot ovat turvallisia laskettelijoille.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.