Ylilääkäri: Sairaus ei vielä oikeuta sairauslomaan

Ympäristöherkkyys 17:45

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs THL:n Tietorakenteet ja luokitukset -yksiköstä kertoi, että tautiluokitukset määrittävät sairauden, mutta hoito määräytyy potilaan kunnon mukaan.

Erilaiset sairauksien, vammojen ja vikojen nimikkeet auttavat terveydenhuollon ammattilaisia työssään. Se että potilaan vaivalle löytyy nimike, ei tarkoita, että tietynlaisiin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin suoraan.

– Yksittäinen diagnoosi, tai nimike tautiluokituksessa, ei voi olla se määrittävä tekijä esimerkiksi näihin työkyvyttömyysetuisuuksiin. Vaan aina niitä myönnettäessä pitää arvioida potilaan toimintakyky, johon se sairaus vaikuttaa. Ja samalla se työkyky, eli millaista työtä hän tekee ja minkä tyyppistä se työ on ja selviytyykö hän työssään, huolimatta tästä viasta vammasta tai sairaudesta, ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs kuvailee.

Jokaisen potilaan kohdalla on katsottava kokonaisuutta.

Mäkelä-Bengs antaa esimerkin polven nivelrikosta. Linja-autonkuljettajalle polven kipeys voi olla este työnteolle ja syy jäädä sairauslomalle. Myös jääkiekkoilijalla voi olla nivelrikko polvessa. Mutta koska ammattiurheilija on harjoittanut kehonsa lihaksistoa koko uransa, voi olla että hän voi jatkaa ammatissaan.

Erilaisia nimikkeitä sairauksille, vammoille ja vioille löytyy tällä hetkellä yli 14 000. Suomessa tautiluokitukseen on hiljattain lisätty myös ympäristöyliherkkyys.

– Eihän se sille itse potilaalle oireita helpota ja eikä häntä paranna, jos siellä on nimike.

Mäkelä-Bengs kertoo saaneensa uudesta nimikkeestä positiivista ja negatiivista palautetta.

– Yksi sellainen, joka itseni yllätti ja oli ihana asia kuulla oli se, että osa potilaista ja heidän omaisistaan on kokenut, että nyt kun tautiluokitukseen on saatu nimike, niin heidän oireilleen on saatu virallinen status tai paikka. Se antaa oikeuden heille tähän sairauteen tai oireistoon oireilleen, että se on yhtä virallinen kuin joku muukin, kertoo Mäkelä-Bengs.

ICD-10 on WHO:n ylläpitämä kansainvälinen tautiluokitus. Numero 10 tarkoittaa sitä, että kyseessä on kymmenes versio. Suomessa ICD-10 on käytössä kaikilla terveydenhuollon ammattilaisilla. Nimikkeitä taudeille, vammoille ja vioille löytyy tällä hetkellä 14 453.

Mistä tautien luokittelu on alkanut? Miten tautiluokitukseen saadaan uusi nimike? Katso koko lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat