Ylilääkäri kertoo, miksi vantaalaiskouluun tehtiin massaseulonta ja ainakin 17 uutta koronavirustartuntaa paljastui – parisataa oppilasta vielä testaamatta

Vantaan Myyrmäessä sijaitseva Kilterin koulu on siirtynyt etäopetukseen uusien koronatartuntojen vuoksi.

Vantaalla Kilterin koulussa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Koulussa toteutettiin massaseulonta perjantaina 4. joulukuuta. Uudet tartunnat löytyivät tähän mennessä otetuista 316 näytteestä. Koulussa on 550 oppilasta ja 50 opettajaa. Lähes kaikki tartunnat on todettu koulun oppilailla.

Koulussa on todettu nyt yhteensä 34 koronatapausta. Massaseulontaan ryhdyttiin aikaisemmin todettujen, 17 koronavirustartunnan takia.

Lukuisien koronatapausten vuoksi Kilterin yläkoulu on etäopetuksessa 20. joulukuuta saakka.

Vantaan tartuntatautiylilääkäri Kirsi Valtosen mukaan perjantaina toteutettu seulonta on toinen Vantaalla kouluun kohdistunut massaseulonta. Lehtikuusen koulussa toteutettiin massaseulonta muutama viikko sitten, mutta testauksessa todettiin vähemmän positiivisia tuloksia, kuin Kilterin koulun seulonnassa.

– Muuten olemme testanneet Vantaalla muutamia yksittäisiä luokkia kouluissa.

Mittavimpiin toimenpiteisiin ryhdyttiin Valtosen mukaan siksi, että epäilys jatkotartunnoista koulun sisällä oli aiheellinen.

– Näissä isoissa kouluseulonnoissa päätökseen päädyttiin sen takia, että kouluissa oli todettu paljon tartuntoja, joilla ei ollut selkeää yhteyttä toisiinsa, eikä tiedossa ollut mitään muutakaan tartunnanlähdettä koulun ulkopuolella.

Seulonta yhä kesken

Valtosen mukaan koko koulun henkilökunta oli testattu maanantaihin mennessä. Parisataa oppilasta on yhä testaamatta, sillä osa oppilaista on yhä karanteenissa aikaisempien altistumisien vuoksi.

Seulontaa pyritään jatkamaan, jotta tartuntojen laajuudesta saadaan mahdollisimman kattava kuva.

Lasten koronavirustartuntojen on havaittu olevan useissa tapauksissa lieviä. Nuorten potilaiden joukossa on myös täysin oireettomia tapauksia.

Valtosen mukaan kouluissa havaitut jatkotartunnat ovat harvinaisia, muttei mahdollisuutta voida poissulkea.

– Emme voi olla varmoja, että Lehtikuusen ja Kilterin koulujen tartunnat ovat peräisin kouluista, mutta emme voi sitä mahdollisuutta poissulkeakaan, koska tiedossa ei ole mitään muutakaan selkeää tartunnanlähdettä.

Massaseulonnat vaativat resursseja

Valtosen mukaan Vantaalla ei tällä hetkellä suunnitella massaseulontoja muihin kouluihin.

– Meillä ei ole sellaista koulua tiedossa, jossa olisi vastaavanlainen tilanne käynnissä. Harkitsemme aina tapauskohtaisesti, mitä tehdään.

Isojen koulujen seulonnat ovat Valtosen mukaan massiivisia operaatioita, jotka vaativat resursseja. Niiden toteuttaminen vaatii muun muassa sitä, että näytteen ottajat jalkautuvat koululle tekemään testejä.

– Ne vaativat niin paljon organisointia, että kovin herkästi näihin ei tulla jatkossakaan lähtemään. 

Lue myös:

    Uusimmat