Vantaalla Kilterin koulussa todettu 51 koronavirustartuntaa – maskit ovat unohtuneet välitunneilla, joiden aikana on hengailtu yli luokkarajojen

Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Kilterin yläkoulussa on todettu 51 koronavirustartuntaa viimeisen kuukauden aikana, Vantaan kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Koulussa toteutettiin massaseulonta, jossa testattiin yhteensä 424 oppilasta ja 76 henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä.

Tartunnoista vain neljä on todettu henkilökunnalla.

Tartuntoja todettiin kaikilla luokka-asteilla ja lähes kaikilla luokilla. Valtaosalla tartunnan saaneista ei ole koulun lisäksi tiedossa muuta tartunnanlähdettä. Siksi useita jatkotartuntoja epäillään tapahtuneen koulussa.

Vantaan tartuntatautiylilääkäri Kirsi Valtosen mukaan tapausta voidaan pitää Suomen tasolla poikkeuksellisena.

Valtaosalla sairastuneista oireet ovat lieviä. Valtosen mukaan joukkoon lukeutuu 18 oireetonta tapausta.

– Minun tiedossani ei ole yhtään vakavaoireista tapausta.

Maskit unohtuneet välitunneilla

Valtosen tietojen mukaan Kilterin koulussa on käytetty kasvomaskeja oppitunneilla. Esiin on kuitenkin noussut, että kasvomaskien käyttö on ollut vähäisempää välituntien aikana.

– Korviini on kantautunut myös sitä, että oppilaat ovat välituntisin yhdessä yli luokkarajojen, mikä voi selittää, miksi tartuntoja on niin laajasti eri luokilla ja luokka-asteilla.

Toinen Vantaata huolestuttava tieto on se, että tiedossa on tapauksia, joissa oppilaat menneet kouluun oireisina.

– Oppilaat käyvät oireisina koulussa, eivätkä hakeudu testeihin. Toivoisin vanhemmilta, että oireista lasta ei päästettäisi kouluun vaan vietäisiin testeihin.

Valtosen mukaan koronaoireita saatetaan laittaa tavallisen flunssan piikkiin.

– Tässä oli pitkään flunssatauteja ja kun testeissä käytiin, koronaa ei löytynyt. En tiedä, ovatko ihmiset tuudittautuneet siihen ajatukseen, että ei se kuitenkaan koronaa ole.

Tartuntojen alkuperää on vaikea selvittää

Valtosen mukaan tartuntojen epäillään levinneen koulussa. Varmaa tietoa oppilaiden tartuntojen alkuperästä ei kuitenkaan ole.

– Sitä ei kukaan pysty sanomaan, sillä emme pysty mitenkään osoittamaan, mistä ihminen on tartunnan saanut. Voi myös olla, että koulussa olleet tartunnat heijastavat alueen epidemiologista tilannetta.

Kilterin koulu jatkaa etäopetuksessa 20.12. saakka. Oppilaat palaavat lähiopetukseen vielä tämän lukukauden aikana.

Vantaalla ei toistaiseksi suunnitella uusia massatestauksia kouluihin. Yksittäisiä luokkia seulotaan kuitenkin tarvittaessa myös jatkossa.

Lue myös:

    Uusimmat