Ylikomisario toivoo autoilijoilta nyt erityistä valppautta – antaa tärkeän neuvon koulunsa aloittaville

Suuri osa koululaisista aloittaa kouluvuotensa tänään 2:40
Katso video: Ylikomisario Dennis Pasterstein antaa vinkit koululaisille liikenteessä.

Suuri osa koululaisista aloittaa koulunsa tänään. MTV Uutisissa vieraillut Liikenneturvallisuuskeskuksen ylikomisario Dennis Pasterstein pyytää tarkkuutta autoilijoilta, kun liikenteessä on paljon lapsia.

– Kun lapsen vie kouluun autolla, niin liikenneturvallisuusajattelu ei saa päättyä koulun pihaan, vaan sen pitää jatkua koko päivän. Joskus käy niin, että kuljettaja ajaa kovempaa koululta lähdettyään. Olipa oma lapsi kyydissä tai ei, niin pitää kulkea liikennesääntöjen mukaan, Pasterstein sanoo.

Pasterstein kehottaa myös lapsia olemaan valppaina liikenteessä. Suojatie on vaaran paikka, jossa valtaosa onnettomuuksista ja liikennekuolemista tapahtuu.

Pasterstein antaa neuvoksi koulunsa aloittaville lapsille, että reitti kannattaa katsoa yhdessä vanhemman kanssa valmiiksi. Reitin tulisi olla tuttu.

– Lyhyin reitti ei välttämättä ole turvallisin. Kiertoreitti saattaa olla turvallisempi. Kannattaa ehkä kävellä jokin risteys, jotta pääsee valolla ohjatun suojatien yli, Pasterstein sanoo.

– Sääntöjä kannattaa kerrata ja pitää maltti liikkeessä. 

Hyvänä uutisena Pasterstein kertoo, että liikenneturvallisuus on parantunut merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Liikennekuolemat ovat vähentyneet noin 75 prosenttia. Keskimäärin neljä lasta kuolee ja 300 loukkaantuu liikenteessä vuosittain.

Vapaaehtoisia apuna liikenteessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vapaaehtoisia on auttamassa koululaisia liikenteessä.

– Me olemme herättämässä autoilijoiden huomiota, että pienet koululaiset ovat aloittamassa koulunsa. Kaikilla koulunsa aloittavilla ei välttämättä ole myöskään kaikkia liikennesääntöjä tiedossa, vapaaehtoisena Helsingin Jätkäsaaren peruskoululle tullut Jaana Tapaninen sanoo.

Peruskoulun pihalle on tullut myös Juha Saarinen uutena vapaaehtoisena.

– Olen aamuvirkku eläkeläinen. Eläkeläisellä jos kenellä on aikaa tulla hyvään työhön mukaan. Olen myös Jätkäsaari-seurassa mukana. Seura on mukana siellä, missä ihmisetkin ovat. Silloin tiedetään, mitä ihmiset ajattelevat ja tarvitsevat vapaaehtoisilta.

Tapaninen kertoo, että mukana on vuosittain noin 500 vapaaehtoista. Vapaaehtoiseksi pääsee ottamalla yhteyttä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykseen tai ilmoittautumalla lomakkeella nettisivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat