Yli satavuotias jättihuvila on maamerkki erikoisella paikalla ja piikki Helsingin kaupungin lihassa – Aulis Junes kertoo nyt MTV:lle kotinsa historian ja paljastaa ainutlaatuisen talon sisätilat

Yli satavuotias jättihuvila on maamerkki erikoisella paikalla ja piikki Helsingin kaupungin lihassa – Aulis Junes kertoo nyt MTV:lle kotinsa historian ja paljastaa ainutlaatuisen talon sisätilat 4:51
Katso video ja kurkista sisään ainutlaatuiseen rakennukseen!

Aulis Junes on asunut Helsingin Linnunlauluntien huvilassaan yli 50 vuotta. MTV Uutiset haastatteli värikkään elämän eläneen Juneksen, ja pääsi kurkistamaan historiallisen rakennuksen sisään.

Junaradan varrella, hetkeä ennen Helsingin päärautatieasemaa kurkottaa taivaalle korkea kallio, jonka laella katseen vangitsee vanha puuhuvila. Töölönlahden itäpuolelle rakennettu talo on huomiota herättävän suuri: siinä on peräti 28 huonetta ja 1200 neliömetriä elintilaa.

Huvila on ollut koti yli 80-vuoden ikään ehtineelle Aulis Junekselle jo yli 50 vuoden ajan.

Rakennus on kodin lisäksi paljon muutakin. Huoneista viisi toimii kirpputorina, ja loput Junes on sisustanut vanhoilla esineillä ja kalusteilla. Junes omistaa myös yli 10 000 kirjan kokoelman.

– Minulla on iso kunnioitus vanhaa kulttuuriperinnöllistä arkkitehtuuria kohtaan. Olen kyllä iloinen, etten asu missään betonikopperossa, hän kertoo.

Juneksen mukaan tyhjillään olevia huviloita oli valtava määrä 60-luvulla, sillä ihmiset muuttivat niistä pois eri mukavuuksien perässä. Tämän seurauksena suuri osa huviloista purettiin.

Pelkästään Töölönlahden läheisyydessä oli ennen yli 20 huvilaa, joista jäljellä on enää viisi.

Väsymätön taistelija

Junes on uransa ja elämänsä aikana taistellut useiden kulttuuriperinnöllisesti arvokkaiden alueiden ja rakennusten puolesta. Linnunlaulun alue ja hänen huvilansa eivät ole tästä poikkeus.

Junes osti Linnunlauluntien huvilansa 70-luvulla, rakennuksen ollessa purku-uhan alaisena. Tuohon aikaan VR suunnitteli ratahallintokeskuksen rakennuttamista huviloiden ja puistoalueen paikalle. 80-luvulla taas Helsingin kaupunki yritti saada Juneksen allekirjoittamaan vuokrasopimuksen tontista, jota se ei itse omistanut. 

Vuonna 1991 VR:n ratahallintokeskus toimitti Helsingin kaupungille esityksen, jonka mukaan junaradan varrella sijaitseva huvila tulisi purkaa, jotta alueen läpi kulkevien junaraiteiden määrää voitaisiin kasvattaa.

– Onneksi olin siihen aikaan Helsingin kaupunginvaltuustossa ja sain eri puolueiden edustajat taakseni. Minä sanoin silloin, että Linnunlaulun kallioita ei saisi louhia, vaan ne tulisi maisemoida. Asiakirjan allekirjoitti ensimmäisenä Tarja Halonen.

– En minä itseni vuoksi taistele, vaan alueen historian. Linnunlaulun alue perustettiin jo vuonna 1848.

Kiistaa kaupungin kanssa

Junes on myös kymmenien vuosien ajan kiistellyt Helsingin kaupungin kanssa huvilan kunnostamiseen liittyvistä asioista. Helsingin kaupungin mukaan rakennus on huonokuntoinen ja perusteellisen kunnostuksen tarpeessa.

Juneksella olisi omien sanojensa mukaan varaa huvilan kunnostamiseen. Hän on kuitenkin saanut useilta ihmisiltä neuvon olla investoimatta kunnostukseen, niin kauan kuin kohdetta ei ole suojeltu. 

– Minä en ole tyytyväinen ennen kuin koko alue on luonnonsuojelukohde.

– Jos ihmiset vielä vuonna 2050 kävelevät täällä ja näkevät, että alueella on huvilat, satoja vuosia vanhat puut ja miljardeja vuosia vanhat rantakalliot, tulevat he varmasti huokaisemaan helpotuksesta ja todeta, että olipa hienoa, että meidänkin ajallemme säilyivät vielä tällaiset.

Kiertotalous ja kirpputori 

Junes on pyörittänyt huvilallaan kirpputoria yli 50 vuoden ajan. Junes on kiertotalouden suuri ystävä, ja hän haluaa kirpputorin kautta mahdollistaa, että muuten pois heitettävät tavarat saisivat uuden elämän. Vuosien aikana Junes onkin kerännyt huvilaansa melkoisen määrän tavaroita. 

– Siinäpähän saavat ihmiset katsella, minkälaisen roinan keskellä he elävät nykypäivänä. 

– Kirpputorin pyörittäminen ei ole minulle se pääasia, mutta minusta on hienoa, että täällä käy jo kolmas sukupolvi ihmisiä. Minulla on läheiset välit täällä vieraileviin ihmisiin.

Yllä olevalla videolla Aulis Junes kertoo huvilan historiasta, sekä elämästään. Nähtävissä on myös paljon kuvaa yli 100 vuotta vanhan huvilan sisältä.

Lue myös:

    Uusimmat