Helsingissä on kaupan täysin uniikki kohde, jos asunnon hintalappu ei hirvitä – nykyinen omistaja: "Ei sellaista voi olla myynnissä"

0:35

Jos kirkossa asuminen kiinnostaa, niin nyt siihen on tilaisuus. Helsingin ja Espoon rajalla Pitäjänmäellä on myynnissä entinen kyläkirkko, joka on muutettu asuinkäyttöön.

Syksyllä 90 vuotta täyttävä rakennus on sulkenut sisälleen monta tarinaa. Se rakennettiin 1929 kyläkirkoksi eli yhteisön kokoontumistilaksi, mutta se muuntui matkan varrella lastenkodiksi ja opiskelija-asuntolaksi, Epilepsiayhdistyksen työklinikaksi sekä neurologian hoito-ja tutkimuslaitokseksi, kiuastehtaaksi, venekorjaamoksi ja lopulta 1999 yksityisasunnoksi.

Vanhasta kirkkokäytöstä on muistutuksena alkuperäinen kirkkosali, seurakuntasali ja poikakerhon huone sekä sakasti. Konsertteja ja muita esityksiä on ollut yli 450 ja taiteilijoiden olohuoneessa on käynyt runsaat 17 000 vierasta.

– Liekö ollut vapun aatonaatto 2006. En saanut unta ja naputtelin tietokoneelle asuntohaun: yli 100 neliötä, Pitäjänmäki. Kun ruudulle ilmestyi hiljakseen vanhan kyläkirkon julkisivu en ollut uskoa sitä todeksi. Ei sellaista voi olla myynnissä, nykyinen omistaja Päivi Järvinen muistelee.

Järvinen muutti asuntoon vuonna 2006 yhdessä lastensa ja silloisen puolisonsa Ilari Nummen kanssa.

Talo on suojeltu rakennustaiteellisesti

Asunnon tuleva omistaja arvostaa varmasti vanhaa rakennustyyliä ja ajalle tyypillistä sisustusta.

– Monen tyyppiset ostajaehdokkaat ovat ottaneet yhteyttä. Asuntoa voi myös remontoida, kunhan tekee sen SR-1 suojelumääräyksen mukaisesti, Remaxin kiinteistövälittäjä Timo Romakkaniemi sanoo.  

Talo on suojeltu rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena.

Helsingin kaupungin mukaan suojelu koskee julkisivua, ja kantavia rakenteita, kuten alkuperäisiä väliseiniä. Kaikki korjaus- ja muutostyöt suunnitellaan ja toteutetaan kaupunginmuseon ohjauksessa.

Julkiseen myyntiin asunto tuli heinä- elokuun vaihteessa. Tällä hetkellä tilanne näyttää Romakkaniemen mukaan positiiviselta, mutta hän painottaa, ettei koskaan voi etukäteen tietää.

– Tarjouksia on käsitelty, mutta loppuun asti ei olla vielä neuvotteluissa päästy.

Voi olla jopa edullisempi kuin omakotitalo

Romakkaniemen arvion mukaan asuminen ei sinänsä ole sen kalliimpaa kuin yleensäkään omakotitaloissa, sähkönkulutus on ollut varsin järkevää koska nykyinen omistaja on käyttänyt varaavia takkoja.

Harvinaiset asunnot kiinnostavat ajoittain enemmän kuin perinteiset, mutta eri asia on se, mikä on todellista kiinnostusta ja mikä ei.

Asunnossa on kokonaisuudessaan 212 neliömetriä ja sen myyntihinta on 828 000 euroa. Kohteessa järjestetään ainoastaan yksityisnäyttöjä.

Lähistölle on tulossa lähiaikoina myyntiin samantapainen vanha rakennus, joka on muutettu asuinkäyttöön sopivaksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja