Yli 80-vuotias mies hakkasi Tuusulassa iäkästä naapuriaan päähän kirveellä, jossa luki ”kosto” – ei ollut koskaan jutellut rollaattorilla kulkeneelle uhrille

Iäkäs, yli 80-vuotias tuusulalaismies hakkasi naapuriaan painavalla puuvartisella kirveellä aiheuttaen uhrilleen vakavat vammat.

Tapaus sattui Tuusulassa 30. huhtikuuta.

Mies myöntää lyöneensä miestä kirveen hamarapuolella, mutta kiistää aikomuksenaan ollut tappaa tätä. Hän oli kertonut, että oli tapahtumapäivän aamuna saanut idean, että ”antaa sille kirvestä”. Mies viittasi naapurirapussa asuvaan mieheen. Etukäteen hän ei ollut päiväänsä kertomansa mukaan suunnitellut.

Tiesi, ettei palaa kotiinsa

Mies oli pakannut mukanaan sittemmin olleeseen kangaskassiin muun muassa hammasharjansa, partakoneensa, silmälasinsa, lääkkeensä, lompakkonsa kortteineen ja käteistä rahaa sekä tekovälineenä käyttämänsä kirveen.

Hän myös siisti asuntonsa. Hän otti kaikista sähkölaitteistaan palohälytintä lukuun ottamatta paristot pois, irrotti sähkölaitteista johdot, nosti television lattialle, tyhjensi ja puhdisti jääkaapin sekä kytki sulakerasian pääkytkimen pois päältä.

– Hän on kertonut tehneensä näin, koska hän oli ollut tietoinen, ettei enää palaa asuntoon, tuomiossa kerrotaan.

Todistaja: ”Ihan kuin klapeja olisi tehty”

Valmistautumisen jälkeen hän oli ikkunasta nähnyt uhrin lähtevän ulos, ja meni itse viemään roskia ottaen mukaan pakkaamansa kassin. Uhri oli istunut ulkona rollaattorillaan, kun mies käveli hänen luokseen ja löi useita kertoja päähän kirveen hamaralla.

Teossa käytettiin vanhanaikaiseksi kuvailtua puuvartista kirvestä, jonka varteen oli kirjoitettu ”kosto”. Mies ilmoitti viranomaisille, ettei ollut kirjoittaneensa sanaa kirveeseen.

– Ihan kuin klapeja olisi tehty, eräs silminnäkijä kuvaili tapahtunutta.

Silminnäkijä oli keskeyttänyt teon ajamalla uhrin viereen ja painamalla äänitorvea, jolloin mies laski kirveen, otti kassinsa ja lähti rauhallisesti kävelemään paikalta.

Toinen paikalla ollut pysäytti poispäin lähteneen miehen ja kysyi, miksi hän löi uhria.

– Mää tapan sen, se oli kosto, mies oli todistajan mukaan vastannut.

Motiivina olivat puheet ja keljuilu – eivät olleet koskaan jutelleet

Mies ei ollut kertomansa mukaan koskaan keskustellut uhrin kanssa, mutta kertoi tarkoituksenaan olleen kostaa tämän puheet. Hän oli jollain tapaa yhdistänyt yhtiövastikkeen maksamista koskeneen huomautuksen naapuriinsa.

– Lisäksi [mies] on kertonut kokeneensa, että hänelle oli keljuiltu vuosikymmenten ajan.

Uhrin puolison mukaan mies oli joitain vuosia aiemmin levitellyt hänestä ja puolisostaan hävyttömiä ja loukkaavia kirjoituksia sisältäviä lappuja julkisille paikoille sekä irvistellyt heille nähdessään. Syytä tälle nainen ei osannut kertoa.

Oikeus määräsi miehen tämän pyynnöstä mielentilaselvitykseen. Oikeus päättää selvityksen perusteella, mihin rikokseen mies on teollaan syyllistynyt, ja mitä seuraamuksia tästä teosta tulee.

Lue myös:

    Uusimmat