Yli 30 vuotta Kreikassa ollut Arja ei ole koskaan nähnyt vastaavaa tuhoa – aurinkovarjot hajalla ja sähköt poikki: "Salamointi ei loppunut ollenkaan"

Yli 30 vuotta Kreikassa asunut suomalainen Arja Loulopoulou joutui poikkeuksellisen myrskyn keskelle eilen illalla. Lomaparatiisi heräsi tänä aamuna riepoteltujen aurinkotuolien ja kaatuneiden puiden keskellä ilman vettä ja sähköjä.

– Tämä oli ensimmäinen tällainen katastrofi, joka on tapahtunut täällä ollessani, Loulopoulou kertoo.

Loulopoulou pitää majataloa Neos Marmarasin kylässä Halkidikin alueella, minne poikkeuksellisen voimakas myrsky iski eilen illalla. Myrskyssä kuoli kuusi turistia ja loukkaantui jopa yli sata ihmistä alueella.

"Salamat iskivät yhtä mittaa"

Loulopoulou kertoo olleensa uimassa iltakuudelta, kun pilvet lähestyivät ja taivas alkoi tummua. Myrskytuuli nousi ennen iltakymmentä.

– Salamat iskivät yhtä mittaan. Se ei loppunut ollenkaan. Ja sitten tulivat rakeet.

Myrskytuuli puhalsi jopa 28 metriä sekunnissa.

– Meidän kylässämme ei ollut hirvittävän suurta tuhoa ja talomme on kunnossa, mutta rannalla kaikki tuolit ja varjot ovat tuhoutuneet. Tiilikatoilta tiilet ovat pudonneet pois ja puita on hirvittävän paljon poikki.

Myös sähkö ja vesi menivät poikki.

– Aika alkeellisissa olosuhteissa mennään, Loulopoulou sanoo.

Puolen päivän jälkeen tieto oli, että sähköt saataisiin takaisin iltapäivällä. Loulopouloun mukaan joillakin alueilla sähköjen palauttamisessa saattaa mennä ensi viikkoon asti.

Neos Marmarasissa ei Loulopouloun tietojen mukaan ollut kuolonuhreja eikä vakavia loukkaantumisia myrskyn takia.

Patjatkin kastuivat huoneissa

Loulopouloun mukaan myös majatalon asukkailla kaikki on kunnossa.

– Kaikki ovat ottaneet tilanteen hyvin.

Tuulen mukana lentäneet pyyhkeet on saatu vaihdettua kuiviin, ja märät pyyhkeet odottavat nyt sähköjen ja veden palautumista.

Joissain huoneissa jopa patjat olivat kastuneet, kun kova tuuli oli pyörittänyt vettä sisään avoimista ovista ja ikkunoista.

– He soittivat meille kysyäkseen, voimmeko sulkea ovet, koska he olivat ravintoloissa jumissa eivätkä päässeet liikkumaan minnekään.

Loulopoulou on luottavainen, että vahingot saadaan korjattua ja alueen turismikausi voi jatkua entiseen tapaan.

– Aurinko alkaa kohta paistaa, niin eiköhän se siitä selviä. Kaikki märät vaatteet kuivuvat, ja kun tuolit pannaan kuntoon, niin kyllä siitä ilo alkaa, Loulopoulou sanoo.

Suomalaisilla kaikki hyvin

Kunniakonsuli Marko Suomalainen kertoo, että Pohjois-Kreikan myrskyalueella on Suomen Thessalonikin-kunniakonsulaatin tietojen mukaan joitakin suomalaisia.

– Heillä on meidän tietojemme mukaan kaikki hyvin.

Suomalainen kertoo olleensa alueella 24 vuotta eikä ole nähnyt vastaavaa myrskyä aiemmin.

Sää näyttää nyt olevan selkenemässä alueella, eikä loppuviikolla ole myrskyjä tiedossa.

Suomalainen muistuttaa ulkomaille lähteviä kansalaisia tekemään matkustusilmoituksen etukäteen, jotta heihin saataisiin tarvittaessa yhteys juuri Kreikan myrskyn kaltaisissa tilanteissa.

Lue myös:

    Uusimmat