Ida heräsi viime yönä maanjäristykseen Kosilla – "Pelkäsin, että hotellimme romahtaa"

Lomasaarta ravistellut maanjäristys vaati kuolonuhreja 1:42

Egeanmerellä tapahtui viime yönä maanjäristys, jossa loukkaantui Kosin saarella Kreikassa yli sata ihmistä. MTV tavoitti suomalaisturisteja Kosilta sekä lähisaarelta Rodokselta.

Kosilla lomaileva suomalainen Ida kertoo MTV:lle heränneensä noin puoli kahden aikaan viime yönä voimakkaaseen tärinään. Hän ymmärsi melko pian, että kyseessä on maanjäristys.

– Pelkäsin, että hotellimme romahtaa, Ida kertoo panikoineensa.

Idan ja hänen poikaystävänsä Nikon hotelli sijaitsee Lambin alueella Kosin itäosassa.

– Voimakkaita järistyksiä taisi olla kaksi ja ne tuntuivat kestävän kauan, vaikka todellisuudesta järistykset olivat varmaan kymmeniä sekunteja.

Ida ja Niko nousivat pian sängystä ja poistuivat käytävään. Vettä, passit ja lämpimiä vaatteita mukanaan he menivät hotellin ulkouima-altaalle, jossa oli myös suurin osa hotellin muista asukkaista. Idan mukaan muut olivat yhtä hämmentyneitä kuin he itse.

Yö taivasalla

Tietoa tapahtumista oli yöllä vaikeaa saada. Sähköt olivat menneet hotellista järistyksessä eikä edes hotellin omistajan puhelin toiminut. Omistaja kertoi, että saarella järisi edellisen kerran kunnolla 90 vuotta sitten.

– Hän kehotti meitä pysymään altaalla tai muulla aukealla paikalla. Hotelliin pitäisi mennä sisään vain, jos sieltä pitäisi hakea jotain.

Lopulta Ida, Niko ja hotellin muut asukkaat viettivät yönsä allasalueella. Hotellin omistaja toi heille peitteitä ja patjoja.

Yksi altaalla yöpyneistä asukkaista sai kännykkänsä kautta tiedon, että sataman lähellä järistys oli vaatinut kuolonuhreja.

– Oloni oli epätietoinen ja epämukava, tsunamin mahdollisuus pelotti. Pienempiä jälkijäristyksiä tuli koko yön, Ida kertoo.

Aamulla asukkaat pääsivät takaisin hotelliin, joka säästyi suuremmilta vaurioilta. Sähkötkin olivat palanneet aamuun mennessä. Vesijohtoveden saannissa oli vielä ongelmia.

Matkaperuutuksia ei ole tullut

Matkatoimisto Tuin PR- ja viestintäpäällikkö Pauliina Pajunen kertoo, että yön jälkeen tilanne järistyspaikalla Kosin saarella on tasaantunut.

- Hotelleissa ei ole ollut sen isompia ongelmia, mutta pieniä halkeamia seinissä on ollut. Osa asiakkaista on nukkunut tavalliseen tapaan, osa oli poistunut yöllä kaduille.

Seuraava matkatoimiston lento Kosille lähtee tänään illalla ja Pajusen mukaan se toteutetaan normaalisti. Asiakkailta on tullut joitakin puhelinsoittoja toimistolle, mutta Pajusen tietoon ei ole tullut peruutuksia.

Esimerkiksi Tuin Kosilla lomaileville asiakkaille on lähetettiin yön aikana tekstiviesti maanjäristyksestä.

Lähisaarella yö ja päivä ovat olleet rauhalliset

Rodoksella parinsadan kilometrin päässä Kosin saaresta vaimonsa kanssa lomaileva Janne Vaaranmaa kertoo, että järistys tuntui saaren pohjoisosassa Kallithéassa asti. Vaaranmaa havahtui yöllä ensimmäiseen järistykseen sängyn alkaessa huojua.

– Sänky huojui vähän hitaampaa toiseen suuntaan ja vähän nopeammin toiseen suuntaan. Aika nopeasti, kun nousi kyynärpäihin nojaamaan, ajatteli, että kyseessä saattaa olla maanjäristys.

Yöllä Vaaranmaa ei vielä saanut maanjäristyepäilylle vahvistusta. Aamupäivällä matkatoimisto kertoi tapahtuneesta tekstiviestillä. Päivä Rodoksella on Vaaranmaan mukaan sujunut rauhallisesti, eikä alueella hänen tietojensa mukaan ole tuhoja. Aamupalaa syötiin kuten muinakin aamuina.

– Aamupalalla juttelimme ravintolapäällikön kanssa ja hän sanoi, että näin jykevissä rakennuksissa, mitä nämä hotellit ovat, ei tällaisesta järistyksestä vielä tule vaurioita. Henkilökunta on sanonut, että aina silloin tällöin näitä järistyksiä on.

Ihmiset nukkuivat Egeanmeren rannalla maanjäristyksen jälkeen 0:29

Lue myös:

    Uusimmat