Kuvat hävityksestä: Suomalainen Susanna koki Indonesian järistyksen täyden raivon – "Säikäytti helvetisti, ihmiset kirkuivat ja rukoilivat"

1:18

Indonesiassa Gili Trawangarin saarella asuvan Patzy Susanna Pätärin illanvietto sai eilen järkyttävän käänteen, kun hänen asuntonsa alkoi heilahdella holtittomasti massiivisessa maanjäristyksessä.

– Olin kotona katsomassa televisiota, kun rytinä alkoi. Sähköt menivät poikki samantien. Tavarat lentelivät ja hajosivat. Helvetistihän se säikäytti, Pätäri kertoo MTV Uutisille.

7 magnitudin järistyksen keskus oli Lombokin saarella. Gili Trawangarin saari sijaitsee aivan Lombokin kyljessä.

– Tämä oli suurin järistys mitä olen kokenut. Viikko sitten tapahtui 6.4 magnitudin järistys mutta tämä oli ihan eri luokkaa.

Pätäri on asunut Indonesiassa kuusi vuotta. Hän vetää eläinsuojeluprojektia Gili Trawangarin saaren kissoille. Pätäri kertoo, että järistys aiheutti suurta paniikkia ihmisten keskuudessa.

– Ryntäsin pihalle asunnostani. Huusholliin jäi kissoja, jotka olivat ihan paniikissa. Kaikki naapuritkin olivat ulkona ja lähtivät saaren kukkulalle tsunamivaaran takia. Itsekin menin sinne kun olin ensin käynyt kattomassa, että hyväntekeväisyyskauppani on yhä pystyssä.

Pätäri kertoo, että kaikki asiat etenivät ikään kuin sumussa siihen asti kun hän pääsi istumaan kukkulalle.

– Kukkulalla istuskellessa tuli tosi voimakkaita jälkijäristyksiä ja ihmiset kirkuivat ja rukoilivat.

Massiiviset tuhot

Pätärin mukaan tuhot Gili Trawangarin saarella ovat hirvittävät.

– Täällä on rakennuksia nurin joka puolella. Saaren laituria ei ole enää. Moskeijan torni tuli alas. Minun taloni ja kauppani ovat kuitenkin yhä pystyssä.

Pätäri kertoo, että kaikki ovat auttaneet hädän keskellä toisiaan.

– Kukkulan juurella oli ihmisiä taskulamppujen kanssa opastamassa kukkulalle vievälle polulle ja siellä jaettiin myös vesipulloja. Itse olin viime yön kavereiden kanssa Gili Golf -baarissa. Sinne tuli jonkun verran säikähtäneitä turisteja, jotka ei uskaltaneet jäädä hotelliinsa. Rauhoittelimme heitä ja järjestimme patjoja niin he pääsivät paikan koripallokentälle nukkumaan.

Pätärin mukaan toistaiseksi ei ole mitään tietoa, milloin tilanne normalisoituu:

– Tänään täältä on evakuoitu ihmisiä hirveä määrä. Kaikki ravintolat ja useimmat hotellit ovat kiinni. Sähköt ovat yhä poikki eikä tule vettä.

Lombokilla kymmeniä suomalaisia

Suomen kansalaisten toistaiseksi tekemien matkustusilmoitusten mukaan 32 kansalaista on ilmoittanut oleskelevansa ainakin osan Kaakkois-Aasian matkansa ajasta Lombokilla, kertoo lähetystöneuvos Tapani Kivelä Suomen Jakartan-suurlähetystöstä. Indonesiassa matkustusilmoituksen tehneitä on kaikkiaan 310.

EU on avannut avustuspisteen Lombokin lentokentällä. Edustajat käyvät myös satamissa tutustumassa Gilin saarilta poistuvien turistien tilanteeseen antaen heille tarvittaessa apua.

Suomen kansalaiset eivät ole Kivelän mukaan pyytäneet toistaiseksi suurlähetystöltä apua. Edustusto on ottanut vastaan kansalaisilta muutamia puheluita. Gilin saarilta poistuminen tapahtuu lauttojen ja veneiden avulla. Kuljetukset ovat suuren matkustajamäärän takia ruuhkautuneet.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja