Ex-alainen puolusti Jari Aarniota loppuun asti, kunnes karu totuus löi vasten kasvoja: "Toivoin, että oli kyse jostain ajojahdista"

7:31

Helsingin huumepoliisissa yli 30 vuoden uran tehnyt Kalevi "Kale" Puonti aloitti dekkarisarjan huumepoliisin maailmasta, ja sarjan ensimmäinen osa on jo julkaistu.

Kirjassa hän haluaa fiktion kautta antaa näkymän siitä, millaista työtä yksikössä tehtiin.

Aarnion huijaus oli kova isku

Helsingin huumepoliisi ei ole ollut julkisuudessa aina kaikkein positiivisimmissa merkeissä. Monelle mieleen tulee ensimmäisenä huumerikoksista tuomion saaneen huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapaus.

– Oli se kova isku, Puonti kuvailee nyt.

– Kyllä sitä loppuun asti miestä puolusti. Toivoin, että oli kyse jostain ajojahdista.

Nyt kaikki oikeusasteet ovat kuitenkin antaneet tuomionsa antaneet ja todisteistakin on selkeästi käynyt ilmi mitä tapahtui. Entiset työkaverit joutuivat toteamaan, että aikanaan vuoden poliisiksikin valittu Aarnio oli vaihtanut puolta.

– Äärimmäisen surullinen tapaus, Puonti sanoo.

Viimeisen kerran hän näki Aarnion käräjäoikeuden istunnossa, eikä ole puhunut hänelle vuosiin.

Huumekauppiaita nostettu jalustalle

Suurista huumetutkinnoista hän on viime aikoina seuraillut Katiska-vyyhtiä, tavan tallaajien tapaan kuitenkin vain median välityksellä. Hän kertoo seuranneensa surullisena sitä, että muutama pääepäilty tuntuu hänestä nostetun tavallaan jalustalle siitä, "kuinka kovia huumekauppiaita he olivat".

– Minusta tuntuu, että heidänkin mielipiteensä muuttuu, kun nelisen viitisen vuotta kulkee kongilla. Että ei tämä ollutkaan niin hieno juttu ja se 15 minuuttia julkisuudessa olisi voinut jäädä käyttämättä, Puonti toteaa.

Kongi tarkoitta vankilaslangissa selliosaston käytävää.

Piipunpolttajien tutkimisesta satoihin huumekiloihin

Vuosien saatossa Puonti on saanut seurata huumepoliisin työn muutosta.

Huumepoliisissa työskennellään hänen mukaansa mustan ja valkoisen sijaan harmaan sävyissä, mutta alkuvuosien piipunpolttajien kuulusteluista on menty kohti isompia keikkoja: Nykyään tekniikka on vahvasti osa tutkintaa ja kuulusteluissa selvitellään piipunpolttojärjestyksen sijaan tulkin avulla sitä, kuinka monta sataa kiloa aineita on tuotu maahan.

Jutun alausta löytyvällä videolla Puonti kertoo, millaista porukkaa huumepoliisissa työskentelee. Hän myös kertoo, miten ensimmäiset kohtaamiset "Miami Vice" -henkisten huumepoliisien kanssa veivät hänet mukaan huumepoliisin työhön. Toisin kuin viihteessä, oikeissa töissä ei poliisi ei kuitenkaan hänen mukaansa aina voita.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja