Mainos

Yli 200 000 koululaista osoitti mieltään Ranskassa

Noin 275 000 lukiolaista osallistui tänään Ranskassa vastalausemarsseihin vaatiakseen mm. luokkakokojen pienentämistä, enemmän opettajia ja parempia opetusvälineitä. Pariisin poliisi pidätti ennen marssia 84 koululaista, joilla oli mukanaan aseita tai jotka olivat olleet mukana hulinoinnissa viimeviikkoisen mielenosoituksen yhteydessä.

Pariisin poliisi poisti tänään autot viiden kilometrin katuosuudelta ja puhdisti reitiltä myös katukiviä ja muita heitettäväksi sopivia esineitä. Pariisin kaduille oli komennettu runsaat 5 000 poliisia. Virkavallan vahvasta läsnäolosta huolimatta levottomuuksia puhkesi pian marssin alettua. Koululaiset heittelivät mellakkapoliiseja tölkeillä ja kivillä. Poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Viranomaiset arvioivat, että Pariisissa mielenosoitukseen osallistui 25 000 koululaista. Viime torstaina pääkaupungin kaduilla marssi noin 28 000 oppilasta. Tuolloin mielenosoittajat polttivat kymmeniä autoja, tuhosivat puhelinkoppeja ja särkivät ikkunoita.

Bordeaux'ssa marssi tänään 10 000 koululaista, Toulousessa 16 000 ja Grenoblessa sekä Rouenissa runsaat 8 000 kummassakin. Mielenosoituksia järjestettiin myös useissa muissa kaupungeissa. Marsseilla oli ensimmäistä kertaa mukana myös opettajia. Kaksi moottoritietä Ranskan etelä- ja itäosassa oli osittain tukossa mielenosoitusten vuoksi.

Ranskan hallitus on asettunut julkisesti tukemaan koululaisten asiaa. Opetusministeri Claude Allegren on määrä esitellä koulujen uudet rahankäyttösuunnitelmat parlamentille huomenna, kun parlamentaarikot keskustelevat opetusbudjetista.
-Meidän tulee täyttää opiskelijoiden vaatimukset. Uskon myös, että teemme sen, hän sanoi tiistaina ranskalaiselle televisiokanavalle.

Viime viikolla protestimarsseihin osallistui puoli miljoonaa koululaista. Tänään julkaistun mielipidemittauksen mukaan suurin osa ranskalaisista tukee koululaisia. Oppilaiden vaatimukset saivat 83 prosentin hyväksynnän.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.