Mainos

Ylen mittaus: SDP yhä suurin puolue

Yleisradion radiouutisten puoluekannatusmittauksen mukaan SDP kasvattaisi edustajalukuaan kuudella ja saisi eduskunnassa 59 paikkaa. Kokoomus menettäisi neljä paikkaa.

Kokoomus menettäisi neljä kansanedustajanpaikkaa verrattuna viime kevään vaaleihin, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, kertoo Yleisradion radiouutisten Taloustutkimuksella teettämä puoluekannatusmittaus. Tammi-kesäkuun ajalta koottujen lukujen perusteella kokoomus saisi 36 paikkaa ja menettäisi vaaleihin verrattuna yhden paikan Helsingissä, toisen Satakunnassa, yhden Pirkanmaalla ja ainoan paikkansa Lapissa.

Kokoomuksen kannatus jäi mittauksessa 17 prosenttiin. Kyselyssä haastateltiin yhteensä 13 060:tä vastaajaa. Paikkajakaumia laskettaessa ei ole otettu huomioon mahdollisia vaaliliittoja. SDP kasvattaisi paikkalukuaan kuudella ja saisi 59 paikkaa eduskunnassa. Lisäpaikat tulisivat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Oulussa. SDP oli mittauksen mukaan suurin puolue 26,6 prosentin kannatuksella.

Keskustan paikkaluku kasvaisi yhdellä. Lisäpaikkoja saataisiin Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, mutta Uudellamaalla keskusta menettäisi yhden paikan. Kannatusluvuksi tuli 23,6 prosenttia. Vasemmistoliiton paikkaluku laskisi kahdella ja se saisi 17 kansanedustajaa. Helsingistä tulisi lisäpaikka, mutta Uudellamaalla, Kymessä ja Pohjois-Savossa menetettäisiin paikat. Kannatus oli mittauksessa tasan yhdeksän prosenttia.

Vihreille kannatusmittaus lupaa jälleen kerran suuria. Puolue kasvattaisi eduskuntaryhmäänsä ohi vasemmistoliiton keräten 19 paikkaa. Lisäpaikat saataisiin Helsingistä, Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta. Kymestä, Vaasasta ja Keski-Suomesta saataisiin paikat, mutta vihreät menettäisivät ainoan paikkansa Pohjois-Karjalassa. Vihreiden kannatus oli mittauksen mukaan 11,3 prosenttia. RKP menettäisi yhden paikan Varsinais-Suomen vaalipiirissä ja keräisi äänistä 3,8 prosenttia. Kristillisdemokraatit menettäisivät kaksi paikkaa. Yksi paikka saataisiin Uudeltamaalta, mutta Varsinais- ja Keski-Suomessa paikat menetettäisiin. Oulun paikkansa kristillisdemokraatit ovat jo ehtineet menettää, kun Lyly Rajala loikkasi kokoomukseen. Kristillisdemokraattien kannatus jäisi 4,9 prosenttiin. Perussuomalaiset saisivat 2,3 prosenttia äänistä mutta jäisivät Taloustutkimuksen laskelmien mukaan kokonaan ilman paikkoja.

Nimekkäitä putoajia

Jos Yleisradion teettämä tutkimus toteutuisi sellaisenaan, merkitsisi se, että esimerkiksi RKP:n puheenjohtaja, ympäristöministeri Jan-Erik Enestam putoaisi eduskunnasta. Myös Lapin piiristä valittu suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén putoaisi. Kymen vaalipiirissä putoaja olisi ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen, Keski-Suomessa kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi. Vihreiden Tarja Cronberg ja kristillisdemokraattien mahdollinen puheenjohtajaehdokas Sari Essayah putoaisivat mittauksen mukaan pois eduskunnasta. Mittaus ei kuitenkaan ota huomioon sitä, että molemmat pääsivät eduskuntavaaleissa läpi vaaliliiton turvin.

Vihreillä oli Pohjois-Karjalassa liitto keskustan ja kristillisdemokraateilla Varsinais-Suomessa kokoomuksen kanssa. Perussuomalaisten Timo Soini taas pääsi Uudellamaalla läpi kristillisdemokraattien kanssa solmitun vaaliliiton turvin. Mittauksen mukaan perussuomalaisten kansanedustajat Soini, Raimo Vistbacka ja Tony Halme putoaisivat kaikki kolme.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.