Kuittaili Trumpille, ylisti suomalaisten onnellisuutta – Näistä teemoista Barack Obama puhui Helsingissä

4:56

Barack Obaman saapuminen lavalle sai yleisön räjähtämään Nordic Business Forumissa Helsingin Messukeskuksessa.

– Tuntuu, kuin olisin televisio-ohjelmassa, Obama kertoi yleisölle saavuttuaan bisnestapahtuman lavalle paneelikeskusteluun.

Heti alkuun Obama kehui Suomea tuhatpäiselle yleisölle. 

– Tämä on hieno tilaisuus olla maassa, jota olen ihaillut pitkään. Kerroin tyttärilleni meneväni Suomeen ja sanoin, että hyvän jääkiekon lisäksi Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi, Obama totesi yleisön hurratessa.

Paneelikeskustelun edetessä Barack Obamalta kysyttiin maailman suurista ongelmista, kuten ilmastonmuutoksesta, politiikan muuttumisesta ja demokratiasta. 

"On ihmisiä, jotka haluavat rakentaa muureja"

– Tarvitsemme pitkäjänteistä johtajuutta enemmän kuin koskaan, kuinka voimme yhteiskuntana päästä eteenpäin ja keskittyä pitkäjänteiseen ajatteluun? Panelisti kysyi.

– Ehkä pitäisi puhua näistä suuremmista trendeistä, koska osalti se selittää, kuinka ne pitäisi ratkaista. Globalisaatio ja teknologia ovat osana vallankumousta joka on tehnyt maailmasta pienemmän. Se luo valtavasti mahdollisuuksia, Obama sanoi.

Vastauksessaan Obama pohtii, kuinka nykyihminen pystyy vastaamaan teknologian tuomiin haasteisiin.

– Suurta osaa poliittisesta energiasta käytetään siihen, että katsomme taaksepäin sen sijaan että katsomme eteenpäin. On ihmisiä, jotka haluavat rakentaa muureja ja olla ottamatta osaa globaaliin integraatioon. On ihmisiä, jotka pelkäävät teknologiaa. Haaste näissä on se, kuinka sopeudumme näihin uusiin aikoihin.

– Yksi ongelma on, että sosiaalinen ja poliittinen järjestelmämme kehittyy vastaamaan nykyaikaa. Yksi haasteemme on, että järjestelmämme muuttuu hitaammin kuin teknologia.

"Yksi maa ei voi ratkaista ilmastonmuutosta"

Obama esitti myös näkemyksiään nykypäivän globaalista yhteistyöstä kansakuntien kesken ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.

– Yksi maa ei voi ratkaista ilmastonmuutosta. Meidän on luotava mekanismeja, kuten Pariisin sopimus, jotta voimme koordinoida toimintaamme ja saattaa toisiamme vastuuseen yli valtionrajojen ongelman ratkaisemiseksi.

Obaman keskustelutilaisuudessa Yhdysvaltain entiseltä presidentiltä liikesi vielä lisää kuittailua Donald Trumpille.

– Maailma ei ole koskaan ollut vauraampi, terveempi, koulutetumpi ja demokraattisempi kuin nyt. Tai ainakin kaksi vuotta sitten, yleisö puhkesi nauramaan.

Kehui Suomea puhuessaan

Barack Obama kehui Suomea vielä lisää puhuessaan onnellisuudesta.

– Yksi syy miksi pohjoismaat ja suomalaiset ovat onnellisia, on, koska teillä on vähemmän epätasa-arvoa. Suomen köyhin lapsi pääsee ilmaiseksi maailman parhaimpaan kouluun, Obama luonnehti ja yleisö antoi Obamalle raikuvat aplodit.

– He pääsevät kouluun sinun lastesi kanssa, koska Suomi teki investoinnin julkiseen koulutukseen, maksaa opettajille hyvää palkkaa ja kouluttaa heidät pitkälle, Obama ylisti.

Obama vielä lopetti puheensa positiivisin sanoin.

– John F. Kennedy kerran sanoi, että maailmassa ei ole ihmisen aiheuttamaa ongelmaa, jota ihminen ei voisi ratkaista. Hyvien ihmisten määrä on maailmassa suurempi kuin pahojen, Obama totesi lopuksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja