"Ei ole ihmisen aiheuttamaa ongelmaa, jota ihminen ei voisi ratkaista" – Nämä neljä mieleenpainuvaa asiaa Obama sanoi Helsingin-vierailullaan

1:55

Keskustelumuotoisessa puhetilaisuudessa Obama avasi ajatuksiaan maailman ongelmiin ja niiden ratkaisemiseksi. Kasasimme neljä teemaa, jotka Obaman puheista jäivät mieleen.

Barack Obama puhui eilen ohjelmanumerossa Helsingin Messukeskuksen Nordic Business Forumissa muun muassa tasa-arvon ja koulutuksen puolesta. Puheista välittyi myös kritiikkiä nykyistä valtion hallintoa kohtaan.

Teknologia kehittyy nopeammin kuin yhteiskunta

Obaman mukaan globalisaatio ja teknologian kehitys on kutistanut maailmaamme. Ihmiset ovat entistä enemmän tekemisissä toistensa kanssa. Obaman mielestä tämä on mahdollisuus, mutta teknologian kehitys tuo omat haasteensa.

– Yksi ongelma on, että sosiaalinen ja poliittinen järjestelmämme kehittyy vastaamaan nykyaikaa. Yksi haasteemme on, että järjestelmämme muuttuu hitaammin kuin teknologia.

Obaman mukaan maailmanlaajuiset markkinat mahdollistavat valtavan vaurauden. Hän mainitsee, että samalla kun tuottavuus kasvaa, myös epätasa-arvoa on enemmän.

Trumpin hallinto katsoo menneisyyteen

Puheenvuoroissaan Obama kritisoi maan nykyistä presidenttiä Donald Trumpia

– Maailma ei ole koskaan ollut vauraampi, terveempi, koulutetumpi ja demokraattisempi kuin nyt. Tai ainakin kaksi vuotta sitten.

Obama kritisoi Trumpin hallintoa siitä, että se katsoo taaksepäin ja pyrkii eristäytymään.

– Suurta osaa poliittisesta energiasta käytetään siihen, että katsomme taaksepäin sen sijaan, että katsomme eteenpäin. On ihmisiä, jotka haluavat rakentaa muureja ja olla ottamatta osaa globaaliin integraatioon. On ihmisiä, jotka pelkäävät teknologiaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kampanjoi vaalien alla aikovansa rakentaa muurin Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle.

Tasa-arvoinen yhteiskunta on onnellinen 

Keskustelutilaisuudessa Obama puhui paljon epätasa-arvosta ja yhtäläisistä mahdollisuuksista elämässä. Hänen mukaansa pohjoismaat ja suomalaiset ovat onnellisia, koska täällä epätasa-arvoa on vähemmän.

– Suomen köyhin lapsi pääsee ilmaiseksi maailman parhaimpaan kouluun.

– He pääsevät kouluun teidän lastenne kanssa, koska Suomi teki investoinnin julkiseen koulutukseen, maksaa opettajille hyvää palkkaa ja kouluttaa heidät pitkälle, Obama ylisti.

Hyviä ihmisiä on enemmän kuin pahoja

Obama kävi puheessaan läpi paljon asioita, joita maailman kehittämiseksi tulisi tehdä. Hän vetosi dialogiin ihmisten välillä, tasa-arvon kehittämiseen. 

Obama vielä lopetti puheensa siteeraamalla John F. Kennedyä.

– John F. Kennedy kerran sanoi, että maailmassa ei ole ihmisen aiheuttamaa ongelmaa, jota ihminen ei voisi ratkaista. Hyvien ihmisten määrä on maailmassa suurempi kuin pahojen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja