Tiedätkö mikä on hedelmällisyyskatsastus? Erikoislääkäri kertoo, mistä on kyse

Syömishäiriöstä kärsinyt tubettaja Mandimai, 21, pelkäsi lapsettomuutta jo yläasteella –"Olen tosi monta yötä itkenyt" 3:11
Tubettaja Mandimai Sundberg pelkäsi lapsettomuutta jo yläasteella – hakeutui hedelmällisyyskatsastukseen mielenrauhan takia.

Lapsettomuus ja lapsettomuuden pelko nähdään usein vain aikuisväestön ongelmana. Kuitenkin yhä varhaimmalla iällä huoli lapsettomuudesta voi alkaa itämään. Moni murehtii lapsensaantia jo ennen kuin se on itselle ajankohtaista.

Osa lieventää huolta omaa hedelmällisyyttä kartoittamalla ja varaa ajan hedelmällisyyskatsastukseen.

Helsingin hedelmöitysklinikka Ovumian naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maria Tuominen kertoo, kuinka katsastus sisältää keskustelun omista hedelmällisyyteen liittyvistä asioista lääkärin kanssa ja gynekologisen ultraääni -tutkimuksen, jossa selvitetään, miltä vastaanotolle tulleen kohtu ja munasarjat näyttävät.

  • Jutun alussa olevalla videolla syömishäiriöstä kärsinyt tubettaja Mandimai, 21, kertoo, kuinka hän pelkäsi lapsettomuutta jo yläasteella.

Katsastuksen aikana keskustellaan myös henkilön terveyshistoriasta, mahdollisista riskitekijöistä raskautumisessa, kuten hedelmällisyyttä vaurioittavista elämäntavoista.

Lisäksi hedelmällisyyskatsastuksen yhteydessä tehdään monesti myös muita laboratoriotutkimuksia, jos terveyshistoriassa tai tutkimuksissa nousee kysymyksiä. Yksi yleisimmistä lisätutkimuksista on AMH-testi, joka mittaa Anti Mullerian-nimisen hormonin tasoa veressä ja selvittää, onko munasolujen määrä normaali ikään nähden.

–Se ennustaa vähän tulevaisuuutta, kuinka kauan voi odottaa. Jos se on jo selvästi matala, silloin ei kannata lykätä raskausyritystä, Tuominen sanoo.

Muita mahdollisia katsastuksessa tehtäviä laboratoritutkimuksia ovat muun muassa kilpirauhaskokeet, verenkuva ja hormonimääritykset, jos asiakkaan kierto on epäsäännöllinen.

Yli puolelle lapsen hankinta ei ole ajankohtaista

Tuomisen mukaan yli puolelle heidän hedelmällisyyskatsastuksiin tulijoista, lapsen hankinta ei ole vielä ajankohtaista.

Toinen katsastuksiin hakeutuva ryhmä on ihmiset, joille raskaus on suunnitteilla vuoden sisällä. Tämä ryhmä on näistä kahdesta pienempi.

Tuomisen mukaan hedelmällisyyskatsastukseen voi tulla kuka tahansa iästä riippumatta. Tyypillisin kävijä on iältään 30 ikävuoden molemmin puolin. Tuomisen mukaan ajoittain vastaanotolle tulee nuorempiakin reiluja parikymppisiä asiakkaita.

Tuominen kuitenkin muistuttaa, että katsastus on aina sen hetken arvio. Hedelmällisyyttä ei pystytä ennustamaan kymmenen vuoden päähän.

–Kenellekkään ei voi luvata onnistunutta raskautta. Me voidaan nähdä mahdollisia ongelmakohtia, Tuominen sanoo.

Eri syitä hakeutua

Ovumialla katsastusäyntejä on noin 200 vuodessa.

Tuominen kertoo, kuinka hedelmällisyyskatsastukseen voidaan hakeutua monista eri syistä.

Katsastukseen hakeudutaan muun muassa perussairauden, epäsäännöllisen kierron, kuukautisten poissaolon tai klamydian kaltaisen sisäsynnytintulehduksen takia. Jos aiemmassa suhteessa raskaus ei alkanut, eikä syytä tiedetä, katsastus on yksi vaihtoehto selvittää.

Nuorilla tyypillisimmät syyt ovat epäsäännöllinen kierto, kovat kuukautiskivut tai sairastettu klamydia.

Ilmaiseksi ei kuitenkaan pääse omaa hedelmällisyyttään kartoittamaan, vaan jokaiselle käynnille on oma hintalappunsa.

Hedelmällisyyskatsastuksien hinnat liikkuvat noin 200 eurossa.

Lue myös:

    Uusimmat