Yle: Ylilääkäriä epäillään 212 000 euron perusteettomista mielentilatutkimuslaskuista Vaasassa – poliisille tutkintapyyntö

Vanhan Vaasan sairaalan ylilääkäri Markku Erosta epäillään perusteettomien mielentilatutkimuslaskujen tehtailusta ainakin kymmenen vuoden ajalta, kertoo Yle.

Laskujen kokonaissummaksi kerrotaan 212 000 euroa.Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille Ylen mukaan tässä kuussa.

– Se on niin tuore juttu ja meni poliisille vasta, emme tiedä vielä, mitä poliisi on ajatellut siitä, kertoo STT:lle THL:n ylilääkäri ja sairaalan johtokunnan puheenjohtaja Jukka Kärkkäinen.

Kymmenkertaiset palkkiot vuosikymmenen ajan

Epäselvyyksissä on kyse psykiatrisista mielentilatutkimuksista määrätystä lausuntopalkkiosta, joka on tarkoitettu sairaalan ulkopuolisille lääkäreille. Yksittäisen ulkopuoliselle lääkärille mielentilatutkimuksesta maksettavan palkkion arvo on Kärkkäisen mukaan suuruusluokaltaan noin 2 500 euroa.

Näihin ulkopuolisille tarkoitettuihin palkkioihin turvaudutaan silloin, kun talon sisäisiä lääkäreitä ei riitä ja ulkopuolinen lääkäri tilataan tekemään mielentilaselvitys "urakkatyönä", kertoo Kärkkäinen.

Koska Eronen on sairaalan virassa oleva lääkäri, hänelle olisi Kärkkäisen mukaan osana virkaa tehdyistä lausunnoista kuulunut talon sisäisille psykiatreille tarkoitettu palkkio, joka on noin 250 euroa. Erosen epäillään laskuttaneen sen sijaan kymmenen vuoden ajan lausunnoista ulkopuolisen lääkärin kymmenkertaisilla hinnoilla. Eronen on antanut sairaalan johtokunnalle selvityksensä asiasta.

– Hän on lähettänyt selvityksensä, ja sitä vasten on arvioitu asiaa. Päätettiin kuitenkin, että asia pitää selvittää poliisin kautta, joka kuitenkin on asiantuntija tällaisten selvittelyssä, Kärkkäinen kertoo.

Kärkkäinen ei voi kertoa Erosen antaman selvityksen sisällöstä, joka ei ole julkista tietoa. Eronen ei tiistaina vastannut STT:n yhteydenottopyyntöihin.

Yle: Epäilyjä kesästä 2019 alkaen

Eronen astui syrjään johtavan lääkärin tehtävästään tammikuussa. Hän on tähän saakka kuitenkin jatkanut ylilääkärin virassaan. Eroseen on jo aiemmin kohdistunut epäilys 27 000 euron perusteettomista matkalaskuista, joita poliisi tutkii törkeänä petoksena.

Ylen haltuunsa saamista sairaalan johtokunnan kokouspöytäkirjoista käy ilmi, että epäilyjä on tutkittu ainakin kesästä 2019 alkaen. Eronen kommentoi tuoreimpia epäselvyyksiä sähköpostitse Ylelle sanomalla, ettei asia liity mitenkään hänen toimintaansa potilastyössä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja