Mainos

Hammaslääkärien epäillään hoitaneen läheisiään ilmaiseksi – Hammaslääkäriliitto: Lakia pitää noudattaa

Hammaslääkäriliitossa ihmetellään porilaisessa perusturvakeskuksessa mahdollisesti tapahtunutta väärinkäytöstä, jossa hammaslääkäreiden epäillään hoitaneen läheisiään ja toisia työntekijöitä ilmaiseksi. Tapaus selvisi yhden henkilökuntaan kuuluvan ilmoitettua siitä.

Porin, Merikarvian ja Ulvilan asukkaille sosiaali- ja terveyspalveluita järjestävän Porin perusturvakeskuksen hammaslääkärien epäillään hoitaneen työpaikallaan läheisiään ja toisia työntekijöitä ilmaiseksi ja jättäneen laskuttamatta käynti- ja toimenpidemaksuja keskukselle. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Asia tuli alun perin ilmi maaliskuussa, kun yksi peruspalvelukeskuksen henkilökunnasta ilmoitti epäilystään kaupungille. Asiaan puututtiin heti, mutta luvaton toiminta on jatkunut sen jälkeenkin.

Porin kaupungin perusturvajohtajan Terttu Nordmanin mukaan asian selvittely on vielä alkutekijöissään. Vielä ei tiedetä esimerkiksi sitä, miten pitkäaikaista ja järjestelmällistä toiminta on ollut ja miten paljon asiakasmaksuja on jäänyt saamatta.

– Asiaa on tutkittava sisäisesti vielä lisää, ennen kuin saamme uutta tietoa asiasta. Tilanne on katsottava asiakas asiakkaalta, Nordman selvittää.

Tapaukseen liittyy myös luvatonta potilastietojen katselua. Satakunnan Kansan haastattelema Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on ilmoittanut käynnistävänsä sisäisen tarkastuksen asiasta. Hänen mukaansa kyseiset maksut peritään taannehtivasti, jos niiden todetaan jääneen laskuttamatta. Muista mahdollisista seurauksista tai rangaistuksista ei ole vielä tietoa.

– Esimerkiksi se jää tutkinnassa arvioitavaksi, ovatko viroissaan olevat hammaslääkärit rikkoneet asiakasmaksulain noudattamista, Nordman toteaa.

Hammaslääkäriliitto: Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti

Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola pitää tapausta varsin poikkeuksellisena. 

– Meillä on selvä asiakasmaksulainsäädäntö, jossa on säädetty maksut suun terveydenhuollon toimenpiteistä julkisessa terveydenhuollossa. Toki henkilökunta ja työntekijöiden omaiset voivat tulla hoitoon terveyskeskukseen, mutta potilaita on kohdeltava yhdenvertaisesti, Eerola toteaa.

Myös potilastietojen urkkiminen ilman lupaa on Eerolan mukaan suun terveyden hoidon alalla harvinaista. Eerolan tiedossa on vain yksi poliisitutkintaan johtanut tapaus oman 80-luvun alussa alkaneen uran ajalta.

– Potilastietojen katsomisen pitää aika liittyä potilaan hoitoon. Sen pitäisi olla ihan selvää kaikille terveydenhuollon ammattihenkilöille. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.