Mainos

Yle: Veroparatiisivuodossa ilmi tunnettuja nimiä – Leo Messikin mukana

Ylen mukaan Panamassa paljastuneessa veroparatiiseja koskevassa tietovuodossa on tullut esiin liuta tunnettuja nimiä.

Aikaisemmin on kerrottu, että aineiston mukaan veroparatiiseja ovat käyttäneet esimerkiksi 12 valtion päämiestä ja yli sata vallanpitäjää ympäri maailmaa.

Yle kertoo, että tietovuodossa paljastuneiden asiakirjojen mukaan veroparatiisiyhtiön omistavat esimerkiksi Saudi-Arabian kuningas Salman ibn Abd al-Asis, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sekä Georgian entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili.

Tutkinnassa on noussut esiin myös argentiinalainen jalkapallotähti Lionel Messi. Messi joutuu Espanjassa oikeuden eteen verovilppiepäilyjen vuoksi. Vuodossa Messi liitetään yhtiöön, joka ei ole tullut Espanjan viranomaisten tutkinnassa esille.

Tietovuoto liittyy myös kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan lahjusskandaaliin.

Lionel Messi omistajana veroparatiisiyhtiössä

Asiakirjojen mukaan argentiinalaishyökkääjä Lionel Messi  ja hänen isänsä omistavat Panamassa Mega Star Enterprises -nimisen yhtiön. Yhtiö on ollut olemassa ainakin vuodesta 2013 lähtien, ja sen on perustanut panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca. Messi kertoi isänsä välityksellä, ettei halua kommentoida asiaa.  

Barcelonan supertähteä Messiä ja hänen isäänsä on jo aiemmin epäilty Espanjan verojen kiertämisestä Belizeen ja Uruguayhin rekisteröityjen tekaistujen yhtiöiden avulla vuosina 2007-2009. Molemmat ovat kiistäneet syytökset.

Yleinen syyttäjä esitti, että vain isä Jorge Messi olisi joutunut syytteeseen. Espanjalainen oikeusistuin vahvisti kuitenkin viime lokakuussa, että molempia epäillään rikollisesta toiminnasta.

Syytteiden mukaan kaksikko pimitti yli neljä miljoonaa euroa Messin sponsorisopimuksista saamia tuloja monimutkaisella yritysjärjestelyllä. Messien on määrä olla tapauksesta oikeuden kuultavana toukokuun lopussa.

Molempia odottaa oikeudessa kolme syytekohtaa, joista jokainen saattaa tuoda seitsemän ja puoli kuukautta vankeutta. Espanjassa lyhyitä vankeustuomioita ei yleensä panna täytäntöön ensikertalaisille.

Messit maksoivat 2013 verottajalle vapaaehtoisesti viisi miljoonaa euroa maksamattomia veroja ja korkoja.

Viisi kertaa maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Messi tienaa kymmeniä miljoonia euroja kaudessa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.