Mainos

Yle: Teinihakkereiden verkkohyökkäyksen taustalla rahan tarve – kehuskelivat rahantörsäyksellä somessa

Uutenavuotena 2015 tehdyn verkkohyökkäyksen epäillyt tekijät rehentelivät teollaan, kirjoittaa Yle.

Kaksi vuotta sitten uutenavuotena teini-ikäiset hakkerit kaatoivat Osuuspankin verkkopankin ja aiheuttivat häiriöitä myös Nordean ja Aktian nettisivuilla. Myös Danske Bank raportoi hyökkäyksestä järjestelmissään.

Hyökkäyksen jälkeen CoreSecRUS-käyttäjänimellä esitettiin Twitterissä uhkavaatimuksia pankeille.

Samainen hakkeriryhmä oli syksyllä 2013 iskenyt MTV Katsomo -palveluun.

Viranomaiset eivät kuitenkaan osanneet vielä yhdistää hakkeriryhmää kahteen suomalaismieheen, jotka käyttivät Twitterissä nimiä Venom ja Comrade ja toisella nettifoorumilla John ja Stacks.

Pankit eivät vastanneet uhkavaatimuksiin. Keskusrikospoliisi sai apua yhdysvaltalaisilta nettipalveluiden tarjoajista, jotka luovuttivat KRP:lle tietoja epäiltyjen liikkeistä tietoverkoissa.

Maaliskuussa 2015 kaksi nuorta miestä pidätettiin eteläsuomalaisen ravintolan terassilla. Kaksi seuraavaa viikkoa miehiä pidettiin tutkintavankeudessa.

Nuoret hakkerit halusivat julkisuutta teolleen

Vapauduttuaan miehet aktivoituivat sosiaalisessa mediassa ja halusivat kertoa oman versionsa tapahtuneesta. Hakkerit myös kehuskelivat hankkimillaan kalliilla tavaroilla, vaatteilla, kannabiksella ja alkoholilla.

Myöhemmin he julkaisivat pitkän kertomuksen Pastebin.com-sivustolla, jossa kertoivat tehneensä lukuisia luottokorttipetoksia.

KRP:n mukaan hyökkäyksen motiivina oli rahan tarve sekä maineen niittäminen alamaailmassa päästäkseen mukaan isoihin rikoksiin.

Epäiltyjen oikeudenkäynnin odotetaan alkavan tänä vuonna. Jutun pitkittymistä selitetään muun muassa tapauksen monimutkaisuudella ja muiden tutkintaan liittyneiden rikosten ilmitulolla.

 

Lähde: Yle

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.