Suomeen tai liittolaismaihin halutaan TNT-räjähdetehdas nopeasti – Häkkänen: Tärkeää myös Suomen turvallisuudelle

Suomeen halutaan TNT-räjähdetehdas ja nopeasti 3:33
Suomeen halutaan TNT-räjähdetehdas ja nopeasti

TNT-räjähteiden valtaisa kysyntä Ukrainan sodan takia on saanut Suomen ajamaan oman räjähdetehtaan rakentamista. Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vahvistaa asian MTV Uutisille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Häkkäsen mukaan puolustushallinnossa on käynnistetty selvitys räjähdysaineiden tuottamisesta joko Suomessa uuden tehtaan toimesta tai sitten jonkun Euroopan liittolaismaan alueella.

– Venäjän hyökkäyssodan takia Euroopassa räjähdysaineiden kysyntä on kasvanut merkittävästi Ukrainan tukemisen takia ja myös Euroopan maiden omien puolustusbudjettien nousun takia. 

Häkkäsen mukaan Euroopassa tai Suomessa ei ole riittävästi omaa tuotantokykyä räjähdysaineiden osalta.

– Nyt kaikki ovat varmasti huomanneet, että näihin globaaleihin toimitusketjuihin ei enää tässä uudessa maailmassa voi kovinkaan paljon luottaa, vaan tarvitaan suomalaista omavaraisuutta ja eurooppalaista omavaraisuutta myös tässä räjähdysainetuotannossa. 

Häkkäsen mukaan asiassa tarvitaan Ukrainan tukemisen takia nopeita päätöksiä.

– Loppukevään – alkukesän aikana on tarkoitus saada selvitys valmiiksi ja sitten tehdä johtopäätöksiä, että miten tätä räjähdysainetuotantoa lisätään Suomessa tai Euroopan muissa maissa. Ja sen jälkeen nopeasti asiat eteenpäin. Venäjä tietää tällä hetkellä, että se kykenee tarvittaessa tämän kulutussodankäynnin voittamaan, jos Euroopan maat eivät taas itse lisää puolustusteollisuuden kykyjä. Sen takia tässä on edettävä nopeasti

Häkkäsen mukaan Suomen omankin turvallisuuden kannalta on on tärkeää, että Eurooppa on omavarainen puolustusteollisuuden tuotteiden ja räjähdysaineiden osalta.

– Sillä on suora vaikutus Ukrainan puolustuskykyyn ja pidemmällä aikavälillä myös Suomen omaan puolustuskykyyn. Se, että me kykenemme tuottamaan kriittisiä puolustustarvikkeita kotimaassa ja Euroopassa, niin se on viime kädessä erittäin tärkeää myös Suomen turvallisuudelle.

Juttu päivitetty kokonaisuudessaan 5.5.2024 kello 16.57 MTV Uutisten haastattelun tiedoilla. Täydennetty linkki Ylen ensiuutisesta kello 17.15.

Lue myös:

    Uusimmat