Mainos

Yle: Puolustusvoimien kaksoiskansalais-ohjeistus peräisin tiedustelulaitokselta

Ylen mukaan kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistaminen on laajempaa kuin tähän asti on tullut tietoon. Sen mukaan Puolustusvoimien tiedustelulaitos on antanut epävirallisia ohjeistuksia kaksoiskansalaisista. Ylen tietolähteenä on muun muassa varusmieskutsunnoissa työskennellyt upseeri.

Engström sanoo, että Puolustusvoimat ei ole havainnut selvityksessään, että tiedustelulaitos olisi antanut epävirallista ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta. Hän kuitenkin lisää, että "tämäkin yksittäistapaus selvitetään".

– Katsomme lisäksi, että vaatiiko tilanne nyt jonkin erillisen ohjeistuksen, joka toistaa lainmukaisen maininnan siitä, että kaksoiskansalaisuus ei voi olla itsessään peruste millekään hylkäävälle päätökselle esimerkiksi rekrytoinneissa tai varusmiehen koulutushaaran valinnassa. Arviointi on aina kokonaisuus, johon liittyy luotettavuuden arviointi ja yleinen soveltuvuus siihen tehtävään, hän sanoo.

Tietolähde on sanonut Ylelle, että ohjeistuksissa on kerrottu, mihin tehtäviin tiettyjen maiden kaksoiskansalaisia voi varusmiespalveluksessa laittaa ja mihin ei.

Yle kertoo nähneensä myös sähköpostin, jonka vastaanottajia ohjeistetaan, että jatkossa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei kouluteta tehtäviin, joissa he pääsevät käsiksi turvallisuuden kannalta merkittäviin tietoihin.

– Ohjeistus on annettu Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen ja esimiesten toimesta. Siitä on kerrottu erilaisissa koulutuksissa ja myös sanallisesti. Ei näitä ohjeistuksia (kaksoiskansalaisuudesta) paineta koskaan virallisiin asiakirjoihin. Ei sotilaan silti ole tapana kyseenalaistaa esimiestensä määräyksiä, tietolähde kertoo Ylen jutussa.

Esimerkiksi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei Ylen tietojen mukaan saisi sijoittaa tiedustelutehtäviin, lennokkikoulutukseen, Ilmavoimiin tai Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä järjestettyyn koulutukseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.