Mainos

Puolustusvoimat pyysi poliisia tutkimaan ohjeet kaksoiskansalaisuudesta

1:27

Keskusrikospoliisi (KRP) alkaa tutkia epäiltyä uutta tapausta, jossa on annettu virheellistä ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta, kertoo Puolustusvoimat.

Rikostarkastaja Jari Nieminen KRP:stä vahvistaa, että Puolustusvoimien tekemä tutkintapyyntö on vastaanotettu. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa varusmieskoulutukseen liittyvänä epäiltynä syrjintänä. Nieminen toimii jutussa tutkinnanjohtajana.

– Asia on niin alkuvaiheessa, ettei siitä tässä vaiheessa voi kertoa enempää. Käynnistelemme esitutkintayhteistyötä valtakunnansyyttäjänviraston kanssa.

Nieminen ei kommentoi, missä paikassa tai osassa maata syrjintää epäillään tapahtuneen. Puolustusvoimien mukaan uusi epäily koskee rajattua joukkoa varusmiehiä.

Uusi epäily tuli ilmi Pääesikunnan viime viikolla toimeenpanemassa selvityksessä, jossa tutkittiin, onko Puolustusvoimissa syrjiviä käytäntöjä kaksoiskansalaisten osalta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kommentoi viime viikolla voimakkaasti Ylen uutisointia kaksoiskansalaisten asemasta puolustusvoimissa. Niinistö on edelleen sitä mieltä, että Yle on uutisoinut virheellisesti.

– Yle väittää, että on olemassa ohjeistus, että meillä puolustusvoimissa on joku normi, jolla määritellään kaksoiskansalaisuuden omaavien henkilöiden esimerkiksi virkaanpääsyä tai varusmieskoulutusta, Niinistö sanoi eduskunnassa tänään.

Kaksi esille tullutta tapausta ei Niinistön mielestä muuta Ylen uutisoinnin virheellisyyttä.

– Edelleen olen sitä mieltä ja puolustusvoimat on sitä mieltä, että mitään normia, ohjeistusta asiasta ei ole. Se on eri asia, että on ollut tällainen yksittäisen kouluttajan ylilyönti, joka on julkisuudessakin ollut. Ja sitten tämä toinen asia, joka on edennyt esitutkintaan, jota ei sen takia voi kommentoida sen kummemmin, Niinistö sanoi.

Aiemmin julkisuudessa on kerrottu tapauksesta Kainuun prikaatissa, jossa varusmiehille oli kerrottu tammikuussa koulutuksessa, ettei minilennokkikoulutukseen otettaisi kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä.

Kouluttaja oli maininnut asiasta, ja myös koulutuksen diaesityksessä oli lukenut ranskalaisella viivalla "ei kaksoiskansalaisille". Koulutusta ei saa nykylain nojalla rajata kansalaisuuden mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.