Puolustusvoimat: Kaksoiskansalaisuusohjeita ei voi jakaa, varsinkaan sähköpostilla

Mitkään kaksoiskansalaisia koskevat rajoitukset Puolustusvoimissa eivät ole mahdollisia, koska ne olisivat laittomia, kertoo Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson.

Mattssonin mukaan rajoitukset olisivat esimerkiksi kansalaisuuslain vastaisia.

Yle kertoi eilen, että Puolustusvoimat ei ota enää töihin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on kiistänyt tiedon ja väittänyt sitä Yleen kohdistuvaksi informaatio-operaatioksi.

Mattssonin mukaan kaksoiskansalaisuus ei vaikuta millään tavalla työskentelyyn puolustusvoimissa, ainakaan haitallisesti.

– Jokainen ymmärtää, että sitä kautta voi olla etuja osaamisessa. Voi osata muita kieliä tai kulttuureja, ja niitä kannattaa hyödyntää.

"Mahdollista, mutta epätodennäköistä" 

Yle on kertonut perustavansa tietonsa Puolustusvoimien ohjeista syrjiä kaksoiskansalaisia muun muassa merkittävässä asemassa olevaan luotettavaan lähteeseen ja rekrytoinnissa näkemäänsä sähköpostiasiakirjaan. 

Mattssonin mukaan mitään virallisia ohjeita ei anneta sähköpostilla, vaan virallisena asiakirjana, joka jaetaan intranetin kautta tai ulkopuolisille sähköpostiliitteenä.

Mattssonin mukaan on toki mahdollista, että joku 12000 työntekijästä on lähettänyt kielletyn ohjeen, mutta hän ei pidä sitä todennäköisenä.

Jos tällainen ohje olisi annettu, se ei olisi Mattssonin mukaan millään tavalla pätevä.

Komentopäällikkö ei osaa sanoa, milloin Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia on viimeksi otettu töihin puolustusvoimiin. Hänen mukaansa asiaa ei tilastoida.

– Ei ole tarkkaa seurantaa, en pysty vastaamaan.

Ylen jutun mukaan Puolustusvoimissa on jo jonkin aikaa kieltäydytty ottamasta töihin Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia.

Lisäksi varusmiespalvelukseen tulevien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten koulutusta Ylen mukaan rajoitetaan.

Puolustusministeri Niinistön mukaan lakihanke kaksoiskansalaisten pääsyn estämisestä sotilasvirkoihin on vireillä. Nykyisin tällainen esto on lain vastainen.  

Lue myös:

    Uusimmat