Niinistö käynnistämässä lakihanketta sotilasvirkojen kaksoiskansalaisista – Ylen väitteet hän kuitenkin tyrmää

2:31

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) tyrmää Ylen tiedot siitä, että Puolustusvoimat ei ottaisi enää töihin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia. Niinistö kertoo kuitenkin käynnistelevänsä hanketta, joka muuttaisi lakia Puolustusvoimiin palkattavien kaksoiskansalaisten osalta.

Ylen tietojen mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei enää palkata Puolustusvoimiin. Yle kertoo myös salaisesta ohjeistuksesta, jonka mukaan myös kaksoiskansalaisten varusmiespalvelusta rajoitetaan.

– Ei pidä paikkaansa, se on Ylen uutisankka. Voi olla, että Yle on joutunut informaatio-operaation uhriksi, tai sitten voi olla kyseessä yksittäisen henkilön tulkinta, jota ei kuitenkaan ole Puolustusvoimissa tunnistettu. Puolustusvoimissa ei ole ohjeistusta, ei edes Ylen mainitsemaa niin sanottua salaista ohjeistusta, joilla ohjeistettaisiin kaksoiskansalaisuuteen liittyvissä kysymyksissä, Niinistö kertoi MTV:lle tiistaina.

– Venäjän – minkä Yle tässä mainitsee – kaksoiskansalaisuus ei ole ollut sinällään este sotilasvirkaan pääsemiseksi. Varusmiespalveluksessa kaksoiskansalaisuus ei edes tule esille, ellei henkilö sitä itse halua tuoda esille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uusi hanke

Jatkossa kaksoiskansalaisuus voi olla este tiettyihin sotilasvirkoihin pääsemiseksi. Niinistö on käynnistämässä hanketta, joka muuttaisi lakia.

– Puolustusvoimat noudattaa lakia. Tilanne on sitten eri, jos lakia muutetaan. Parhaillaan on valtiovarainministeriössä selvitys kaksoiskansalaisuuteen liittyen. Tästähän oli kirjaus jo hallitusohjelmassa. Tässä valtiovarainministeriön valmistelussa ei olla kuitenkaan muuttamassa sitä, että sotilasvirkoihin voidaan nimittää kaksoiskansalaisia, Niinistö kertoo.

– Sen takia olenkin asettamassa täällä puolustusministeriössä hanketta, jonka tehtävänä on valmistella Puolustusvoimia koskevaan lainsäädäntöön tarvittavat ehdotukset lainsäädäntömuutoksista, liittyen Puolustusvoimien sotilasvirkoihin nimittämisiin, ja myös sitten kun henkilö hakeutuu upseerin virkaan johtaviin opintoihin.

Niinistö kertoo, että juristit selvittävät parhaillaan kaikkia asiaan liittyviä lakeja.

– Tämä on tällainen poikkihallinnollinen hanke, mutta se lähtökohta löytyy hallitusohjelmasta, jossa on tämä kaksoiskansalaisuuden lainsäädäntöön liittyvää tarkentamista koskeva kirjaus.

Lojaliteettiristiriitoja

Niinistö sanoo, että kaksoiskansalaisuus voi olla sotilaalle ongelmallinen asia tietyissä tehtävissä.

– Koska puolustushallinnon henkilöstö joutuu tehtävissään laajasti käsittelemään salassapidettävää tietoa, niin on perusteltua että heidät on turvallisuusselvitetty. Ja kaksoiskansalaisuus voi aiheuttaa sotilaan tehtävissä lojaliteettiristiriitoja ja tietysti myös ulkopuolista pyrkimystä vaikuttaa asianomaiseen kaksoiskansalaiseen. Eli tämä on periaatteessa hyvä myös virkamiehen itsensä kannalta, että häntä ei aseteta sellaiseen tehtävään, jossa voi olla intressiristiriitoja tai painostusalttiutta joko häneen itseensä tai hänen perheeseensä nähden.

Hankkeen aikataulua ei ole vielä määritelty.

– Tänään saatiin tämä aluevalvontalakihanke käyntiin ja nyt tässä on seuraavaksi työn alla puolustusselonteon antaminen eduskunnalle, mikä on varmaan kaikkein tärkein tällä vaalikaudella tehtävistä. Tämä tulee siellä perässä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja