Mainos

Yle: Poliisi haluaa laskea rikesakon rajaa – nykyisillä ajotavoilla sakkoja mätkäistäisiin huimasti enemmän

Valtion odotukset rikesakkotuoton tuplaamisesta ovat jäämässä haaveeksi, uutisoi Yle.

Sakkosummia korotettiin viime vuonna, ja korotusten uskottiin nostavan rikesakkokertymä 38–45 miljoonaan euroon vuodessa. Ylen mukaan tänä vuonna jäädään kuitenkin 24–25 miljoonaan euroon – mikä on ainoastaan miljoona euroa viime vuotista enemmän.

Yle kertoo rikesakkotuloja kertyneen tammi-heinäkuussa 14 miljoonaa euroa. Mikäli tahti pysyy samana, kertyy rikesakkotuloja valtion kassaan pari miljoonaa euroa kuussa.

Huomautusten määrä sen sijaan nousi.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo Ylelle, että autoilijoiden keventynyt kaasujalka on tuottopettymyksen takana. 

Ylinopeudet alkoivat vähentyä viime syksynä, kun ylinopeudesta annettava rikesakko kallistui 140-200 euroon aiemmasta 70-115 eurosta.

– Ylinopeuksista määrättävien huomautusten osuus on noussut 60 prosenttiin kaikista, kun se aiemmin oli 40–50 prosenttia, Pasterstein sanoo Ylelle.

Liikennevalvontakameroiden määrää lisätään

Ylen mukaan poliisissa mietitään tällä hetkellä rikesakkokynnyksen alentamista yhdellä tai kahdella kilometrillä nykyisestä kahdeksasta kilometristä.

Nykyään autoilijalle ainoastaan postitetaan huomautus 3-7 kilometrin ylinopeudesta.

Yhden kilometrin lasku tietäisi rikesakkojen nousua 40 000:lla vuodessa – mikäli tämän hetkiset ajotavat säilyvät.

Ylen mukaan yhden tai kahden kilometrin lasku lisäisi valtion rahasäkkiin 8–16 miljoonaa euroa vuodessa. Poliisin on määrä päättää rikesakkokynnyksen muutoksista lähiaikoina.

Tuloaukkoa paikataan myös lisäämällä liikennevalvontakameroita noin 60 kappaletta, jolloin kameroiden määrä kohoaa yhteensä noin 150:een. Lisäys on tarkoitus tehdä vuodenvaihteen aikoihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.