Yle: Käsittämätön tilanne nyky-Suomessa – naisparilta kysyttiin, kuka opettaa heidän poikansa pissaamaan seisaaltaan

Heidi ja Miia Lampénin esikoinen, Sisu-poika, syntyi vuonna 2015. Sosiaalitoimistossa Lampéneilta kyseltiin erikoisia asioita, kertoo Yle.

Suomalainen naispari kohtasi sosiaalitoimistossa käsittämättömän tilanteen. Heidi ja Miia Lampénilta kysyttiin, kuka opettaa heidän poikansa pissaamaan seisaaltaan. Asiasta uutisoi  Yle.

Heidi ja Miia Lampénin esikoinen, Sisu-poika, syntyi vuonna 2015. Toistaiseksi tilanne Suomessa on, että vain biologinen äiti on juridisesti lapsen vanhempi, kun parisuhteensa rekisteröinyt naispari hankkii lapsen hedelmöityshoidoilla. Lampénit vierailivat sosiaalitoimistossa, sillä toisen vanhemman juridisen vanhemmuuden vahvistaminen vaatii Suomessa perheen sisäisen adoption. Sosiaalitoimistossa heiltä kyseltiin erikoisia asioita.

– Heillä oli erilaisia kysymyksiä ja mietintöjä. Yksi niistä oli huoli siitä, kuka opettaa pojan pissaamaan seisten tai silloin kun ollaan paikassa, jossa ei ole vessaa. Kun ei ole sitä miehen mallia, Heidi Lampén kertoo Ylelle.

– Mietin, että tämäkö oli se tärkein asia. Olin tosi ärtynyt. Kysyin sitten töissä miespuolisilta työkavereilta, että voisivatko he näyttää meidän pojalle mallia, miten siellä puskassa pissitään. Nyt on sitten miehen malli hommattu.

"Tosi rajallinen näkökulma"

Tilanne ei ole ainutlaatuinen: Sateenkaariperheet ry:n selvityksen mukaan kymmenen prosenttia perheistä on kokenut jonkinlaista asiatonta kohtelua perhepalveluissa. Kolmannes sateenkaariperheistä pelkää tulevansa syrjityksi. Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä pitää pissaamiskommenttia asiattomana.

– Se sisältää oletuksen siitä, että lapsella pitäisi olla kaikki aikuisuuden roolimallit läsnä kotona. Tämä on tosi rajallinen näkökulma koko lapsen sosiaaliseen todellisuuteen.

Myöskään Pelastakaa lapset ry:n aluejohtajan Kristiina Mattisen mielestä ei ole olennaista, onko kotona sekä naisen että miehen malli. 

Kansalaisaloite äitiyslain uudistamiseksi on jo edennyt eduskunnan käsittelyyn. Äitiyslakiuudistuksen tavoite on turvata naisparien lasten oikeudet siten, että naisparin ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi. 

Tältä näyttää vuoden 2016 uusi äitiyspakkaus:

Lähde: Yle

Lue myös:

    Uusimmat