Yle: Hoivakohujen keskelle joutunut Esperi Care oikeudessa omien työntekijöiden kohtelusta – palkkakiistassa kyse 17 eurosta kuussa

MTV kertoi Esperi Caren ongelmista jo 2012: Lonkkansa murtanut vanhus jäi ilman apua 8:27
MTV kertoi Esperi Caren ongelmista jo 2012: Lonkkansa murtanut vanhus jäi ilman apua. Katso video!

Vanhushoidon laiminlyönneistä otsikoissa olleen Esperi Caren lähihoitaja on haastanut työnantajansa oikeuteen 17 euron palkkakiistan vuoksi. 

Yle kertoo, että Esperi Caren ja sen työntekijän välisessä kiistassa on kyse ylimääräisestä palkanosasta, niin sanotusta Esperi-lisästä, jota yhtiö on maksanut noin tuhannelle työntekijälleen useiden vuosien ajan, yleensä 40-50 euroa kuukaudessa.

Nyt yksi hoitaja on liittonsa tuella haastanut Esperi Caren oikeuteen Esperi-lisän yksipuolisesta pienentämisestä.

Lähi- ja perushoitajaliitto Superin mukaan liiton sopiman tes-palkankorotuksen myötä hoitajan vähimmäispalkka nousi 17,11 euroa viime kesäkuussa, mutta samaan aikaan hänen työsopimuksella sovitulla Esperi-lisästä vähennettiin täsmälleen sama 17,11 euroa. Hoitaja ei näin hyötynyt palkankorotuksesta lainkaan.

Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo myöntää Ylelle, että niissä tapauksissa, joissa Esperi-lisää on käytetty ja palkka on jo ylittänyt vähimmäistason, palkkaa ei ole korotettu. Kokonaispalkka ei siis ole noussut yleiskorotuksesta huolimatta.

Ammattiliitto Superin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola kertoo, että vaikka oikeustaisteluun lähdetään yhden jäsenen asiassa, koskee kiista tosiasiassa jopa tuhatta Esperi Caren työntekijää. 

Oikeudenkäynnin on tarkoitus alkaa Lahdessa kesäkuussa. Hoitaja vaatii korvausta Esperi-lisän alentamisen jälkeisistä palkanmenetyksistä, jotka kanteen vireilletulohetkellä olivat 152 euroa.

Esperi Care työllistää 6300 työntekijää, joista valtaosa on sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Yhtiön liikevaihto vuonna 2017 oli 213 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat