Yle: Espoossa ja Vantaalla jopa muiden kuntien asukkaita rokotettu jonon ohi – Saksassa AstraZenecan rokote ei kansalle kelpaa, annoksia varastossa tuhansittain

3:37
Katso videolta, miten rokotukset etenevät Euroopassa

Espoossa ja Vantaalla on annettu koronarokotteiden ylijäämäannoksia henkilöille, jotka eivät ole olleet rokotusvuorossa tai edes kyseisten kuntien asukkaita. Asiasta kertoo Yle

Ylijäämäannoksia syntyy, kun rokotusvuorossa oleva ei saavu rokotettavaksi vuorollaan. Rokotevuoroisille on nimetty varahenkilöt, mutta varahenkilökään ei pääse paikalle, voi rokotuksia antava henkilöstö antaa rokotteen jollekulle muulle. 

Toiminnalla pyritään rokotehävikin välttämiseen. Laimennetut rokotteet säilyvät vain hyvin rajallisia aikoja, esimerkiksi Pfizerin rokote Ylen mukaan vain kuusi tuntia laimentamisen jälkeen.

Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtaja Sanna Svahn kertoi Ylelle, että Espoossa on koko rokotteiden antoaikana on syntynyt ylijäämärokotteita joitakin kymmeniä annoksia.

Svahn sanoo Ylelle, että useimmiten “jonon ohi” annettavat rokotteen on Espoossa saanut hoitohenkilökuntaan kuuluva tai rokotusvuorossa olleen saattaja. 

Svahnin mukaan tärkeintä on, ettei yksikään rokoteannos mene hukkaan.

Vantaalla käytäntö on Ylen haastatteleman sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydön mukaan samantapainen, Hän sanoo Ylelle, että ammattihenkilöstä käyttää tällaisissa tilanteissa omaa harkintaansa.

Merkeliä vaaditaan televisioon

Kauppalehti puolestaan kertoo, että Saksassa ja Britanniassa AstraZenecan rokotetta on jaeltu odotettua vähemmän. Guardianin mukaan syynä on AstraZenecan rokotteen huono maine, jonka takia ihmiset ovat jopa kieltäytneet ottamasta sitä. 

Saksalaismedia kertoi tammukuussa, että AstraZenecan rokote ei juuri toimi yli 65-vuotiailla. Lisäksi aiemmin on kerrottu rokotteen toimivan huonosti eteläafrikkailaista virusmuunnosta vastaan. Kummatkin tiedot on kuitenkin asetettu kyseenalaisiksi.Suomessakin AstraZenecan rokotetta suositellaan toistaiseksi vain alle 70-vuotiaille.

Guardian kertoi viime lauantaina, että Saksa on antanut vain 360 000 saamastaan 1,4 miljoonasta AstraZenecan rokoteannoksesta. Lehden mukaan Saksi osavaltioissa vain viisi prosenttia saaduista AstraZenecan rokotteista on käytetty.

Saksassa rokotetta on jäänyt varastoihin niin paljon, että osavaltiot suunnitellevat niiden antamista kenelle tahansa halukkaalle. Tämä merkitsisi aiemmin määrätyn rokotejärjestyksen sivuuttamista. 

Saksassa onkin Kauppalehden mukaan ehdotettu, että liittokansleri Angela Merkel ottaisi AstraZenecan rokotteen suorassa lähetyksessä sen houkuttelevuuden lisäämiseksi. 

Kauppalehti kertoo Euroopan tautikeskuksen (ECDC) mukaan Suomessa, Tanskassa ja Virossa AstraZenecan rokotetta on jaeltu monia muita maita nopeammin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja