Koronarokotteiden annosvälin pidentämistä suositellaan – AstraZenecan rokote toistaiseksi vain alle 70-vuotiaille

1:22
Astra Zenecan rokotetta suositellaan alle 70-vuotiaille – katso video THL:n tuoreista tiedoista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on järjestänyt tiedotustilaisuuden koronarokotuksista.

MTV Uutiset Live lähetti tiedotustilaisuuden suorana ja MTV Uutiset on seurannut tilaisuuden antia tässä artikkelissa.

Tilaisuudessa ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta pitivät katsauksen koronarokotusten etenemisestä ja rokotusjärjestyksen tarkentamisesta.

Heti tilaisuuden alkuun tuli tieto, että kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee AstraZenecan koronavirusrokotetta käytettävän toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen.

Suositusta muutetaan tarvittaessa, kun tutkimustietoa rokotteen vaikutuksista eri ikäryhmillä kertyy lisää.

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen ryhmä suosittelee jo käyttöön otettuja mRNA-rokotteita, joiden suojatehosta myös ikääntyneillä on jo tutkimusnäyttöä.

Rokotussarjan annosväli 12 viikkoon

Rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä 12 viikkoon. Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta.

– Rokotettu saa yleensä paremman suojan, kun annosväliä pidennetään, sillä silloin elimistön tuottama vastustuskyky kypsyy ja vahvistuu, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL:n mukaan odotettavissa on, että Suomeen saatavien rokoteannosten määrä kasvaa kevään mittaan niin, että rokotteita riittää myös rokotussarjan toisten annosten antamiseen ja yhä useampi väestöryhmä pääsee rokotusten piiriin. THL suosittelee, että myös jo ensimmäisen annoksen saaneiden rokotettujen toista rokotuskertaa siirretään eteenpäin uuden suosituksen mukaisesti. ​ 

Tiedotustilaisuuden seuranta:

Tilaisuuden seuranta on päättynyt

11:56: Nohynek: Väitteillä AstraZenecan "tehottomuudesta" ei ole tutkimuksissa havaittua näyttöä.

11:51: Kontio: AstraZenecan rokotteella rokotetaan alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä ja terveydenhuollon ammattilaisia. Sen jälkeen tulevat vasta nuoremmat, terveet ikäryhmät. Tässä kestää vielä aikaa.

11.50: STM:n Ekholm: Normaalia rokotetuotantoa ajatellen koronarokotteen tuonti on ollut nopeata

11.44: Fimean Jukka Sallinen: Rokotteiden suojavaikutus kehittyy muutamien viikkojen kuluessa ensimmäisen annoksen jälkeen. Täysi teho saavutetaan vasta noin kaksi viikkoa toisen annoksen jälkeen.

11.38: STM: Sputnik-rokotteen hankkiminen on periaatteessa mahdollista: "Sputnikin tutkimus- ja tuotantolaitospuoli arvioitava ennen myyntiluvan saamista. Kyseessä ei ole nopea prosessi"

11.33: STM:n Ekholm: Rokotteita saatu odotettua nopeammin

11.32: STM:n Sari Ekholm: Rokotesaatavuden odotetaan paranevan kevään kuluessa

11.25: Fimea: Maailmalla käynnissä tuhansia kliinisiä koronarokote- ja lääketutkimuksia. Rokotteita on tulossa lisää myyntiluvan arviointivaiheeseen jo alkuvuoden aikana.

11.20: Fimea: Kaikki hyväksytyt rokotteet täyttävät tiukat laatuvaatimukset

11.17: Kunnat voivat rokotuksissa tehdä sopimuksia muiden toimijoiden kanssa, kuten parhaaksi näkevät.

11.14: Huhtikuun loppuun mennessä on arvion mukaan rokotettu yhdellä annoksella yhteensä noin kaksi miljoonaa henkilöä.

11.12: THL:n Mia Kontio: Varovaisen arvion mukaan yli 70-vuotiaat on rokotettu ainakin kerran mRNA-rokotteella viimeistään huhtikuun loppuun mennessä nykyisillä rokotemäärillä


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja